Van Hool visar vätgas- och e-buss med Proterra-batterier på Busworld 2019

Vätgasbussen Exqui.City18 FC, som är designad speciellt för franska staden Pau, kan ta 125 passagerare. Fordonet behöver 10 minuter för att ”tanka” och har en räckvidd på 300 kilometer, säger tillverkaren. Bild: van Hool

Busstillverkaren Van Hool har utvecklat en Hydrogen BRT-buss och en elektrisk buss för den amerikanska marknaden. Dessa är de två viktigaste premiärerna som Van Hool kommer att visa upp på Busworld 2019, tillsammans med en ny variant av EX-buss med en längd på 11 meter.

Den ledande vätgasdrivna bussen Exqui.City är nästan redo att starta servicen i den franska staden Pau som den första vätedrivna BRT-linjen i världen.

Under 2017 beställde den franska staden Pau totalt 8 vätgasbussar av modell Exqui. City18 FC från Van Hool. Bränslecellsystemet, som produceras av Ballard Power Systems, omvandlar väte och syre till elektricitet som bedriver bussen. Dessutom lagras en del av energin i litiumbatterierna som kan användas vid behov, till exempel när bussen lämnar busshållplatsen.

På Busworld 2019 kommer Van Hool också att presentera CX45E, en elbuss för den nordamerikanska marknaden. Som leverantör av batterimoduler har Van Hool valt Proterra, en USA-baserad tillverkare av batteriteknik för tunga fordon, samt för mer kompletta bussar.

För några veckor sedan lanserade företaget Proterra Powered ett projekt och ett nytt initiativ, som bidrar till att göra företagets elfordonsplattform tillgänglig för OEM-behov och därmed öppna vägen för en ny serie partnerskap när det gäller utveckling av tunga kommersiella fordon. Samarbetet med Van Hool är ett av dessa.

Van Hool CX45E, som är elektriskt driven till hundra procent, kommer att ha ett deklarerat räckvidd på cirka 300 km.