Under årets Transport & Logistics i München berättade chefen för Litauiska Järnvägarnas avdelning för multimodala transporter, Mindaugas Butnorius, om tre stora litauiska infrastruktur- och logistikprojekt, som håller på att bli färdiga.
Det handlar om offentligt ägda logistikcentra i huvudstaden Vilnius, Kaunas och i hamnstaden Klaipėda.
- Samtliga tre projekt har beställts av landets Ministerium för Transport och kommunikation.
Som en del av internationella järnvägsprojektet Rail Baltica anses intermodala logistikcentret i Kaunas som ekonomiskt mest betydelsefulla projekt, förklarar Butnorius.
Det speciella med Kaunas enligt Butnorius är att till det nya intermodala logistiska centret leder två skilda spårsystem med olika spårvidd, det ryska och det västeuropeiska. I Kaunas finns nu bangård för både normalspår och bredspår.
- Det innebär att Kaunas blir en viktig knutpunkt för öst- västhandel när Rail Baltica blir färdigt, understryker Butronius.
Syftet med centret är att åstadkomma en passande integrering av Litauens transportnät till EUs transportkorridorer. Enligt Butnorius vill Litauen skapa förutsättningar för en smidig samverkan mellan olika transportsätt.
För detta ändamål kommer projektet "Design och byggande av en intermodal terminal i Kaunas logistiska centrum" att fullbordas under 2015. Projektet, som utförs av det litauiska järnvägsbolaget Lietuvos Geležinkeliai, kommer delvis att finansieras av EU:s utvecklingsfond.
- Projektet ligger helt i linje med både EU:s och Litauens intresse. Båda anser att det är viktigt att minska vägtrafiken och dirigera så stor del av godstransporterna som möjligt över till järnvägarna, konstaterar Mindaugas Butnorius.
Globaliseringen genererar allt längre transportsträckor för gods. Därför krävs det nya lösningar som möjliggör mer effektiv användning av olika transportsätt. EU strävar efter ökad intermodalitet bland annat för att i större utsträckning kunna utnyttja det europeiska järnvägsnätet och sjöfarten istället för motorvägar.
Kärnan i intermodala transporter består av att transport av en godsenhet eller en typ av passagerare kan ske med utnyttjande av flera transportsätt. Det bildas av prefixet inter som betyder mellan eller inom samt modul som betyder enhet. Godsenheterna utgörs vanligen av containrar, växelflak, semitrailers eller hela lastbilar varvid transportsätten är godståg, lastbil eller i vissa fall färjor. Den vanligaste användningen av begreppet är godstransport av containrar, växelflak, semitrailrar eller hela lastbilar som sker med järnväg och lastbil. Omlastningen sker då vid kombiterminaler mellan kombitåg och draglastbilar eller hela lastbilar.
- En fördel med intermodala transporter är att själva godset inte berörs. Skador och stölder undviks därigenom, påpekar Mindaugas Butnorius.