Mängden elektronikskrot ökar snabbt i världen. I takt med att det sker en digitalisering som gör att hela världens befolkning köper mer och mer elektronik i form av datorer, mobiltelefoner tv-apparater och annat ökar också intresset för återvinning. Snart slängs det 50 miljoner ton elektronikskrot i världen varje år. Ur varje ton elektronikskrot kan en återvinningsanläggning återvinna i genomsnitt 100 gram guld, 180-200 kilo koppar och mellan 400 och 500 gram silver. Tittar man bara på halten återvunnet guld kan det jämföras med de cirka 8 gram man kan utvinna från gruvmalm. Dessutom kräver elektronikskrotet bara 10-15 procent av den energi som behövs då malm utvinns.
Stor potential för återvinning
Bara inom EU säljs mer än 24 kilo elektronik per person och år men bara cirka fyra kilo återvinns så återvinningspotentialen är enorm. Särskilt som det hela tiden kommer bättre och bättre teknik som gör att utrustningen snabbt blir gammal. Det köps nytt och det gamla slängs.
EU planerar att öka sitt återvinningsmål till 13 kilo elektronikskrot per person och år. I Sverige återvinns dock redan nu drygt 16 kilo. Och på Rönnskärsverkens i Skellefteå ligger elektronikåtervinningen på runt 21 kilo per person och år.
Bra för miljön
Tack vare Bolidens nya smältenhet som började användas i början av 2012 fick anläggningen i Rönnskär möjlighet att ta in mer elektronikskrot utifrån jämfört med tidigare. Boliden satsade runt 1,3 miljarder kronor på utbyggnaden som främst inkluderar en kaldougn samt en ångpanna, gasrening och materialhantering.
Investeringen lönar sig på flera sätt, inte minst eftersom det är billigare att utvinna guld ur elektroniksrot jämfört med ur malm. Mer energi kan återvinnas från processen och användas för produktion av el och fjärrvärme. Miljömässigt har det flera fördelar – inte bara återvinningsaspekten. Exempelvis har damningen på industriområdet minskat genom den nya mottagningsstationen med huvudsakligen sluten hantering. Interna transporter begränsas också, vilket också bidrar till bättre miljö.
Nya Kaldoverket guld värd
Förr i tiden kom Bolidens guld främst från gruvmalm men idag står smältverkens återvunna guld för cirka två tredjedelar av produktionen som totalt ligger på runt 15 000 kilo årligen, varav merparten runt 10 000 kilo produceras av Rönnskär.
Det är det nya kaldoverket som är speciellt i sammanhanget. Kaldotekniken har utvecklats och använts på Rönnskär i över 30 år och den gör att man kan återvinna metaller med ett högt utbyte, det vill säga att i stort sett allt metallinnehåll tas tillvara.
I full produktion, tillsammans med det tidigare kaldoverkets produktion, kan man återvinna 120 000 ton elektronikskrot per år jämfört med de cirka 45 000 ton man återvann före 2012.
Elektronikskrot från Europa
Smältverket har kapacitet för många olika råvaror, där återvinningsmaterial blir allt viktigare. Det som ökat mest under senare år är insamlad elektronik, främst krossade kretskort från till exempel datorer och mobiltelefoner. Huvuddelen av leverantörerna finns i Europa. Det är främst innehållet av koppar, guld och silver som är av värde för smältverket men även andra ädelmetaller utvinns ur skrotet.