”Minskad miljöpåverkan och färre lastbilar på vägarna - det stärker industrins konkurrenskraft och förbättrar trafiksäkerheten! Vi kan göra det med dagens teknik och fordon - genom att implementera en bruttovikt om 74 ton” Det anser 22 organisationer inom transport, åkeri- och fordonsindustrin, som gått samman i ett gemensamt ställningstagande som nyligen överlämnats till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Nedan följer en sammanfattning av rapporten.
Forskning visar att om man fördelar tyngden över fler hjulaxlar går det att lasta mer utan ökat vägslitage. Med flera hjulaxlar går det att lasta upp till 31 procent mer per ekipage utan att förändra fordonslängden. Det innebär att tre fordon kan lasta lika mycket som fyra lastbilar av samma storlek. Med färre fordon på våra vägar ökar dessutom trafiksäkerheten.
Studier på demonstrationsfordon visar att bränsleförbrukningen minskar med cirka 10-25 procent per transporterat ton. Det betyder att CO2-utsläppen och andra emissioner minskar i motsvarande grad. Ingen annan teknisk lösning kan minska bränsleförbrukningen lika mycket. Även logistikkostnaderna minskar med effektivare lastbilar.
Genom att använda lastbilar med större lastkapacitet kan befintlig infrastruktur nyttjas smartare utan infrastrukturinvesteringar. Trafikverket bedömer att en stor andel av broarna klarar 74 tons lastbilar idag. De broar som har bärighetsbegränsningar kan skyltas om i väntan på förstärkningsåtgärder.
I över fem år har forskning och tester av lastbilar med högre lastkapacitet pågått. Finland har, bland annat baserat på svensk forskning, höjt bruttovikten för lastbilar till 76 ton från 1 oktober 2013.
Man vill även att Sverige höjer bruttoviktsbestämmelserna och utnyttjar möjligheten till redan tillåtna axeltryck och redan tillåtna fordonsdelar, för både befintliga och nya fordon. Att implementera tyngre lastbilar av normallängd är ett första och viktigt steg. Man vill se en snabb implementering av 74 tons fordon av normallängd under 2014. Längre lastbilar är ett viktigt andra steg, men där återstår en del frågor för forskning och utredning innan implementering kan ske. Ytterligare höjda bruttovikter för längre fordon får ses som en framtida fortsatt utveckling. Forskning på längre fordon är grunden i det fortsatta arbetet, så regelverket för demonstrationsfordon måste förenklas.
Effektivare transporter stärker industrins konkurrenskraft, samtidigt som man minskar belastningen på miljön, höjer trafiksäkerheten och använder befintlig infrastruktur smartare.
Minskade utsläpp med cirka 10-15 % för tyngre lastbilar
Minskade utsläpp med cirka 20-25 % för längre lastbilar
Färre lastbilar på vägarna
Ökad trafiksäkerhet
Smartare användning av infrastrukturen
Kräver inga infrastrukturinvesteringar, men viss omskyltning av broar
Lägre logistikkostnader
Stärker svensk konkurrenskraft
De organisationer som ställt sig bakom ställningstagandet är:
Svenskt Handel, Teknikföretagen, Skogsindustrierna, Jernkontoret, SveMin, IKEM
Livsmedelföretagen, TMF – Trä & Möbelföretagen, SLA – skog- och lantbruksarbetsgivarna, Svensk Fjärrvärme, Svebio, LRF, LFG – Lastfordonsgruppen, Näringslivets Transportråd, BIL Sweden, Sveriges Åkeriföretag, BA (Biltrafikens Arbetsgivarförbund), Sveriges Hamn, Pappers, GS-facket, IF Metall, Transportarbetareförbundet