Lund är den stad i Sverige som är bäst på hållbara transporter visar kommunrankningen SHIFT2014. Rankningen bygger på det europeiska benchmarkingverktyget EcoMobilitySHIFT.
I SHIFT 2014 mäts hur hållbart stadens transportsystem är utifrån tre områden: Gör det möjligt – processer för en utveckling mot hållbara transporter, Ge förutsättningarna – service och utbud av alternativ inom persontransporter, Se resultat - hur hållbara transporterna är med hänsyn till färdmedelsval, trafiksäkerhet med mera.
Att Lund kom högst innebär inte att de är bäst på allt, men de håller en hög nivå inom flera områden; de har kriterier för hållbart resande som används vid planering av nya områden, en väl utbyggd cykelinfrastruktur, och ett omfattande arbete med mobility management, dvs att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder och beteenden. Dessutom har Lund sedan mer än 15 år tillbaka en trafikstrategi som syftar till att gynna resande med gång, cykel och kollektivtrafik.
Göteborg tilldelas ett särskilt hedersomnämnande för att de arbetar med flera innovativa åtgärder såsom Ubigo- en tjänst med bilpool, hyrbil, cykel och kollektivtrafik i ett paket, och Stadsleveransen – ett koncept för innerstadsleveranser med små elfordon.
Övriga städer som fått extra poäng är:
- Stockholm för arbetet med Promenadstaden och Framkomlighetsstrategin.
- Malmö för Malmöexpressen – BRT i innerstaden med dubbelledad gashybridbuss.
- Umeå för grönt parkeringsköp, möjlighet att bygga färre parkeringsplatser om fastighetsägaren tar ökat ansvar för de anställdas resor.
- Eskilstuna för ny parkeringsnorm som tillåter bilfritt byggande i centrumnära stadsdelar om åtgärder vidtas för att underlätta hållbart resande.
- Kristianstad för Kristianstadlänken, en prioriterad busslänk genom de mest centrala delarna av staden.
Det är konsultföretaget Trivector som tagit fram kommunrankningssystemet SHIFT 2014 som bygger på EcoMobility SHIFT, ett europeiskt verktyg för att mäta hållbara transporter i städer.