Finska Trafikverket har nyligen undertecknat ett avtal om en ny isbrytare med Arctech Helsinki Shipyard. Den nya isbrytaren överlåts i Trafikverkets ägo senast i början av år 2016.
Fungerande och kostnadseffektiv isbrytarassistans är en av de kritiska konkurrensfaktorerna för Finlands näringsliv och utrikeshandel. Trafikverket har som uppgift att trygga förutsättningarna för vintersjöfarten och se till att näringslivets sjötransporter fungerar effektivt året runt.
Under de närmaste åren bortfaller det isbrytarkapacitet i Finland. Trafikverket beställer den nya isbrytaren för att isbrytarkapaciteten ska vara tillräcklig också i framtiden och för att säkra kostnadseffektiviteten. Isbrytningsverksamheten konkurrrensutsätts.
- Den nya konventionella isbrytaren kommer att vara i Trafikverkets ägo. Vi önskar att affärsmodellen som nu tas i bruk med den nya isbrytaren leder till att det uppstår en fungerande konkurrens. Finlands isbrytningsverksamhet öppnades för konkurrens redan år 2004. Trots öppnandet för konkurrens uppstod det i praktiken ingen fungerande marknad", säger Trafikverkets generaldirektör Antti Vehviläinen
Entreprenanden uppgår till totalt 123 miljoner euro. Projektet har beviljats 24 miljoner euro i EU-stöd, vilket innebär att finska statens finansieringsandel har minskat betydligt.
Arctech Helsinki Shipyard bygger isbrytaren.
- Vi gläder oss åt att få bygga Trafikverkets nya isbrytare och på detta sätt kunna erbjuda arbete för sjöfartsindustrin. Att isbrytaren beställs från Finland har stor betydelse för hela klustret kring varvsindustrin, säger Arctech Helsinki Shipyard Oy:s verkställande direktör Esko Mustamäki.
Isbrytaren som Trafikverket beställt har planerats av Aker Arctic Technology och ILS. Den nya konventionella isbrytaren som upphandlas representerar senaste nytt inom högteknologin och den har planerats särskilt för krävande isbrytning i Östersjön. Dessutom har den nya isbrytaren oljebekämpnings- och nödbogseringskapacitet för krävande förhållanden på öppet hav, vilket innebär att fartyget är i användning året runt och kan säkra sjötransporterna i Östersjön. Isbrytaren konstrueras så att den använder både diesel och LNG (dvs. flytande naturgas) som bränsle, vilket minskar både dess utsläpp och bränslekostnader. Fartyget är den första LNG-drivna isbrytaren, och de nyaste innovationerna som planerats för den lyfter fram Finlands arktiska know-how på det internationella planet.