En del av Teslas aktieägare vill bli av med Elon Musk

Elon Musk vid Teslas bolagsstämma 2016. Foto: Wikipedia, kredit: Steve Jurvetson

När aktieägarna i Tesla träffas på årsstämman nu på tisdag den 5 juni, alltså denna vecka, kommer de att rösta för valet av styrelseledamöter, men även ett mer dramatiskt förslag ligger på ordförandens bord.

En av Teslas mindre aktieägare, Jing Zhao, som äger 12 aktier i Tesla, har tillsammans med ett antal andra aktieägare föreslagit att elbilstillverkaren bör införa ett system med en oberoende ordföranden, det vill säga uppdela jobbet som Tesla-chef och ordförande.

Idag har Teslas huvudägare Elon Musk båda positionerna. Han har varit VD sedan 2008 och ordförande sedan 2004.

Nu vill Zhao förändra systemet eftersom han tror att jobbet har blivit för komplicerat för en person. Förslaget har stöd av några andra aktieägare och till och med rådgivare, enligt CNBC .

I förslaget skriver också aktieägaren att det är vanligt med en oberoende ordförande på den internationella marknaden.

- Även i USA har många stora företag redan, eller åtminstone påbörjar, att ha en oberoende ordförande. Tesla borde inte vara ett undantag, skriver Zhao.

Det är emellertid inte förväntat att uppdelningen av den kombinerade rollen, vilket innebär att Musk tvingas avgå som ordförande, kommer att antas. Teslas styrelse går emot förslaget, och Musk själv har cirka 20 procent av aktierna.

- Jag tror inte ens att en superman kan göra så många saker, som Musk håller på med, sade aktieägaren.
Men Musk kommer sannolikt att kunna räkna med stöd från stora fondförvaltare som har köpt många Teslaaktier på grund av deras tro på elbilstillverkarens profilerade framsida, skriver Reuters .

- Vi satsar på Elon Musk, säger en av de 20 största Tesla-investerarna, med planer på att rösta på Musk för att behålla båda rollerna, till nyhetsbyrån.

Inte heller Morningstar-analytiker David Whiston tror att de stora fonderna kommer att rösta mot Tesla-grundaren.