DB Schenker elektrifierar distributionen på Gotland

Den tio fordon starka flottan består av tre elpaketbilar, fyra helelektriska distributionsbilar samt två elhybrider och en elcykel. Foto: DB Schenker

Nu ställer DB Schenker om till hundra procent fossilfri distribution på ön, vilket tar Region Gotland ett stort steg närmare målet att bli en fossilfri ö år 2040. I början av juni tog Schenker Åkeri över distributionen på Gotland, och har i samband med detta valt att satsa fullt ut på el och elhybrider. Från och med idag kan DB Schenker erbjuda gotlänningarna helt fossilfria och tysta leveranser. Den tio fordon starka flottan består av tre elpaketbilar, fyra helelektriska distributionsbilar samt två elhybrider och en elcykel. Utöver el drivs hybriderna av HVO100.

– Vi kör redan med elfordon på flera platser i Sverige och har testat hur de fungerar. Nu tar vi nästa steg och satsar på elektrifierad distribution i en hel region - för att verkligen göra skillnad. Dessutom bygger vi upp värdefull kunskap om eldrift både i stadsmiljö, med många stopp, och på landsbygd med sträckor över 30 mil, säger Viktor Strömblad, Head of Land på DB Schenker i Sverige.

Region Gotland satsar stort på hållbarhet med målet att nå fossilfrihet till 2040, alltså fem år före Sveriges nationella mål.

– Transportsektorn spelar en stor roll i samhället och för den gröna omställningen. Därför är DB Schenkers satsning på fossilfria transporter mycket positivt. Helt rätt i tiden och i linje med Gotlands arbete att gå före och skynda på energiomställningen! Det blir en del i det viktiga arbete vi tillsammans gör för att ställa om till ett effektivt och hållbart energisystem, säger Eva Nypelius, Regionstyrelsens ordförande på Region Gotland.

I takt med att tekniken utvecklas, förbättras förutsättningarna för att fasa ut fossila bränslen. Det blir alltmer påtagligt att omställningstakten har trappats upp generellt i samhället.

– Nu händer det på riktigt och i större skala. Vår fordonsflotta elektrifieras i snabb takt och det kommer hela tiden nya bilar runt om i Sverige. Område för område går vi över till att bli fossilfria och det är så otroligt roligt att vara med mitt i händelsernas centrum. DB Schenkers globala mål är att alla transporter; sjö, flyg och land, ska vara klimatneutrala 2040 men vi arbetar hårt för att det ska gå mycket snabbare än så, säger Hanna Melander, hållbarhetsansvarig på DB Schenker.