WTO-avtalet minskar företagens handelsutgifter

WTO har för närvarande 164 medlemmar, däribland ekonomiska boomlandet Vietnam. Foto: Wikimedia Common

Världshandelsorganisationen WTO:s multilaterala handelsproceduravtal (Trade Facilitation Agreement, TFA) trädde i kraft den 22 februari 2017. Avtalet, som anses också rikta sig mot alla former av protektionism, gör det möjligt för varor att röra sig effektivare över gränser, och det har både företag och konsumenter nytta av.

Avtalet gäller avgifter, procedurer och transitering i samband med export och import. Med TFA-avtalet försöker man påskynda förtullningen, minska på onödigt pappersarbete samt förbättra informationsgången och förutsägbarheten.

Som en del av den globala värdekedjan rör sig i synnerhet mellanprodukter, delar och komponenter flera gånger över tullgränserna. 

Det är särskilt små och medelstora företag som kommer att ha nytta av att handelsprocedurerna förenklas. Avtalet stödjer för sin del också att utvecklingsländerna integreras i den globala ekonomin. 

OECD räknar med att ett fullskaligt verkställande av avtalet i snitt beräknas minska på företagens handelsutgifter med 12-17 procent. Redan 1 procents inbesparing betyder kostnadsinbesparingar på cirka 40 miljarder dollar på global nivå. Ungefär 7 procent av den globala handelns värde slukas av pappersarbete. På global nivå skulle ett verkställt TFA-avtal kunna göra att BNP växer med cirka en halv procent och exporten med 2,7 procent per år.

Två tredjedelars majoritet krävdes för att avtalet ska träda i kraft, med andra ord att 110 av WTO:s medlemsländer ratificerar avtalet. Avtalet träder nu i kraft för dessa länders del. Det kommer att binda alla WTO-medlemmar, allteftersom de verkställer avtalet nationellt.

WTO har för närvarande 164 medlemmar. EU ratificerade handelsproceduravtalet i oktober 2015.