Små eldrivna taxibilar rullar ut i Göteborg

Foto: Naturskyddsföreningen

Nu börjar Bzzt köra eldrivna taxifordon märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.  Taxiresorna erbjuds till en början i Göteborg, men företaget planerar att växa och ska lanseras i Stockholm under nästa år.

Bzzt är en ny tjänst för utsläppsfria transporter inom städer och tätorter, där du bokar resan med din smarta telefon och betalar med kort. Snart släpps även en app. Bzzt kör med fordon av märket Zbee som utvecklats av Clean Motion i Lerum. Fordonen är eldrivna och väger endast 230 kilo. Efter full uppladdning med miljömärkt el kan Bzzt köra fem mil och lämpar sig för kortare sträckor. Zbee klassas som en EU-moped och kan inte köra på motorväg eller motsvarande. Tanken är att resorna ska fungera som ett komplement till andra färdsätt i staden.

-   För att ställa om till en fossilfri fordonsflotta måste alla aktörer dra sitt strå till stacken. Därför är det glädjande att Bzzt kör eldrivna fordon som inte ger några utsläpp i stadsmiljön, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

-   Vi är mycket glada för att Bzzt fått märkningen Bra Miljöval och hoppas det kan få fler att upptäcka hur enkelt, billigt och kul det kan vara att ta sig runt i stan på ett hållbart sätt, säger Sven Wolf, vd för Bzzt AB.

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning, som gör det lättare att hitta de produkter och tjänster som är minst skadliga för miljön. Märkningen utgår från miljöns bästa och de krav som ställs på produkterna är strikta och transparenta. En resa som är märkt med Bra Miljöval ger låga utsläpp av koldioxid och andra miljöskadliga ämnen. De företag som miljömärker sina resor måste också avsätta pengar till miljöprojekt för att resorna ska kunna bli ännu energisnålare i framtiden.

Bzzt är ett nystartat socialt företag. Det erbjuder korta taxiresor i staden med små utsläppsfria elfordon, som körs av unga göteborgare från hela världen med schyssta anställningsvillkor. Taxiresorna är de första som tar betalt per meter. Nu kostar det 3 öre per meter att åka.