Att bilar ska kunna köra utan hjälp från oss människor har varit en framtidsvision nästan ända sedan de först uppfanns - nu är detta verklighet. Utvecklingsarbete pågår både hos etablerade bilmärken och teknikjätten Google, och Volvo planerar att ha 100 testbilar ute på vägarna i Göteborg år 2017.
– Steget vi tar med den självkörande tekniken är kanske det största sedan bilen uppfanns - inte minst för föraren som för första gången måste släppa ratten och lita på att bilen vet vad den gör. Det, och att det ännu inte är särskilt känt hur den här tekniken egentligen fungerar, kan göra att många reagerar lite avvaktande, säger Dan Falconer, motorexpert på If i ett pressmeddealnde.
En av de främsta förhoppningarna på de autonoma systemen är att de ska vara bättre än människor på att köra bil. Bättre uppsikt på faror, snabbare reaktionsförmåga och ett eliminerande av den mänskliga faktorn skulle kunna minska antalet olyckor kraftigt. Konsultföretaget McKinsey går längst och pratar om 90 procent färre incidenter när tekniken slagit igenom.
Hos privatpersoner är reaktionerna på den nya tekniken blandade. I en undersökning från försäkringsbolaget If säger 30 procent av de över 3 700 svarande att de är positiva till självkörande bilar i trafiken – 31 procent säger sig vara neutrala medan 25 procent är negativa.
– Det finns många ovanor bland mänskliga förare som en självkörande bil inte har. Datorn och sensorerna somnar inte bakom ratten, smsar inte under färd och kör inte rattfulla – det talar för att skadorna kommer att minska. Men ännu är det alldeles för tidigt att säga med hur mycket, säger Dan Falconer i pressmeddelandet.
Samtidigt har regeringen tillsatt en utredning för att titta på om och i så fall hur trafiklagstiftningen kan ändras, bland annat gällande ansvar, för att bana väg för bilarna.