Volkswagen fokuserar på självkörande bilar

Utvecklingen av självkörande bilar är en central komponent i Volkswagens strategi. Arkivbild

Volkswagen fokuserar sina utvecklingsaktiviteter för autonom och högautomatiserad körning. Inom området autonom körning som tjänst (MaaS/TaaS) konsoliderar koncernen sina utvecklingssamarbeten. Volkswagen kommer inte längre att investera i Argo AI. Inom individuell mobilitet fortsätter Cariad att driva utvecklingen av högautomatiserad och autonom körning tillsammans med Bosch och i framtiden även i Kina med Horizon Robotics.

– Fokus och snabbhet är det som räknas, särskilt när det gäller att utveckla framtidens teknik. Vårt mål är att erbjuda våra kunder så kraftfulla funktioner som möjligt så tidigt som möjligt och att driva vår utveckling så kostnadseffektivt som möjligt, säger Oliver Blume, vd för Volkswagen.

Utvecklingen av självkörande bilar är en central komponent i Volkswagens strategi NEW AUTO. Inom koncernen ansvarar Volkswagen Transportbilar för implementeringen av denna utveckling specifikt för områdena Mobility and Transportation as a Service, medan teknikföretaget Cariad ansvarar för att utveckla delvis och starkt automatiserade körfunktioner upp till SAE-nivå 4 för koncernens personbilsmärken. Tillsammans med utvecklingspartners fortsätter de två företagen att driva utvecklingen av teknik för autonom körning framåt.

Volkswagen Transportbilar utökar samarbetet ytterligare för att utveckla teknik för sina fordonsflottor för självkörande bilar tillsammans med en partner. Detta kommer att meddelas inom kort. Prototyper av ID. Buzz är redan på väg med denna partner i ett testprogram. Volkswagen Transportbilars mål för självkörande bilar kvarstår:

Christian Senger, i koncernledningen för Volkswagen Transportbilar med ansvar för Mobility and Transport as a Service; Autonomous Driving, förklarar: ”Under samarbetet med en annan partner kommer också samarbeten inom koncernen att stärkas för att utveckla högautomatiserad och autonom körning.”