Transdev förvärvar A Björks

Transdev blir tredje största kollektivtrafikoperatören i Sverige. Foto: Arriva436

Transdev Sverige har tecknat avtal om att förvärva samtliga aktier i A Björks. Genom förvärvet stärker Transdev sin ställning som den tredje största kollektivtrafikoperatören i Sverige med en årlig omsättning på cirka 6 miljarder kronor och med över 6000 medarbetare. Parterna är överens om villkoren och nu återstår Konkurrensverkets prövning. Förvärvet väntas vara slutfört i september 2019.

A Björks består av flera olika företag och varumärken, Björks Buss, Björks Buss Närke, VS & Perssons Bussar, KR Trafik, Siljan Buss och Lindbergs Buss. I koncernen finns även SamBus och BTL där tågersättningstjänsten 24/7 ingår. Geografiskt finns merparten av verksamheten i Mellansverige.

Transdev är idag en av de största persontrafikoperatörerna i Sverige och erbjuder resor med buss, tåg, spårvagn och båt. Genom förvärvet stärks positionen ytterligare med nya tjänster och nya delmarknader.

– A Björks finns på en marknad där vi idag har begränsad närvaro och de kompletterar oss bra när det gäller serviceutbud. Genom affären ser vi synergier och möjligheter att utveckla vårt erbjudande och det ger oss även bra förutsättningar för fortsatt organisk tillväxt, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige.

– Vi är väldigt stolta över den resa vi gjort de senaste tio åren, där vår verksamhet växt till att vara en av Nordens största privatägda busskoncerner. Nu ser vi att den svenska marknaden för kollektivtrafik förändras kraftigt och har landat i att det är rätt tid att låta någon annan ta vid. Att det blir just Transdev känns bra då de vill fortsätta utveckla det vi byggt upp, säger Tomas Byberg, koncernchef A Björks.