Ny ordförande i Svensk Kollektivtrafik

Kristoffer Tamsons ny ordförande i Svensk Kollektivtrafik. Foto: Svensk Kollektivtrafik

På årsstämman för Svensk Kollektivtrafik den 22 maj 2019 valdes Kristoffer Tamsons (M) till ny ordförande. Kristoffer Tamsons är trafikregionråd i Region Stockholm och ordförande för SL.

– Kollektivtrafiken har en spännande färd framför sig under kommande år. Å ena sidan är det en färd kantad av utmaningar som otrygghet och hållbarhetsfrågor vilka måste lösas. Å andra sidan är det en färd med oändliga möjligheter, där bland andra automatisering, digitalisering och elektrifiering ingår. Det känns därför hedrande att bli vald till ordförande för Svensk Kollektivtrafik och därmed kunna göra mitt i detta arbete. Jag vill möta kollektivtrafikens alla möjligheter och utmaningar med omtanke för både stad och land och genom att nu göra denna färd tillsammans med resten av kollektivtrafik-Sverige, säger Kristoffer Tamsons.

Till styrelsen valdes även ett antal nya ledamöter, bland annat 1:e vice ordförande Ulrika Frick (MP), regionråd och ordförande i Kollektivtrafiknämnden, Västra Götaland och 2:e vice ordförande Tommy Levinsson (S), regionråd i Västmanland.

– Kollektivtrafikens roll i det hållbara samhället är den övergripande viktigaste frågan för mig och just nu behöver vi lägga extra fokus på frågor som enkelhet, finansiering och trygghet, säger Ulrika Frick.

– En viktig fråga som jag kommer att driva är att det ska vara enkelt att välja kollektivtrafik för hela resan och det måste gälla i hela landet. Ett gott exempel är Movingo som gör det möjligt att ha en och samma biljett, oavsett om du vill åka med tåg från Arboga till Stockholm och byta till tunnelbana eller ta tåget och byta till lokalbussen i Örebro. Vi måste ha ett resandeperspektiv på våra produkter som vi kanske inte alltid haft, kommenterar Tommy Levinsson.