Flyger strokepatienter över Kvarken

Nu kan strokepatienter flygas över Kvarken för att få vård i Umeå. Foto: Region Västerbotten

Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro-huvud-halscentrum, Norrlands universitetssjukhus. För lite drygt ett år sedan genomfördes en provflygning med ambulansflyg för att undersöka hur lång tid det tog för en strokepatient att transporteras mellan Vasa Centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus och till dess behandling för trombektomi kunde påbörjas.

Avståndet över Kvarken är endast åtta mil och flygtiden med ambulansflygplan är 20 minuter. En sammanlagd tid för transport från Vasa till behandling på Nus under tre timmar ger en tidsvinst som kan vara avgörande när det gäller strokebehandling. Det närmaste universitetssjukhuset i Tammerfors ligger nästan 25 mil från Vasa och till Åbo är det 34 mil.

De båda sjukhusen tagit fram rutiner för hur en patienttransport ska genomföras, från mottagandet på sjukhuset i Vasa, under flygtransporten över Kvarken och vid ankomsten till och behandlingen vid Neuro- huvud- hals centrum.

Avtalet som undertecknats mellan Region Västerbotten och Vasa centralsjukhus tas nu i bruk och innefattar mellan 10 till 20 patienter per år. De första patienterna kan därmed komma när som helst, de båda sjukvårdsorganisationerna på var sin sida av Kvarken står redo.

– Allt är nu förankrat, vi måste vara säkra på att allt fungerar som det ska, säger Helge Brändström, medicinsk chef för ambulansflyget.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, ser positivt på det nya avtalet och välkomnar ett ökat framtida samarbete med Vasa, Österbotten och Finland.

– Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård. Att vi dessutom har fått möjlighet att se över våra rutiner har gjort strokevården än mer patientsäker.

– Jag är stolt över det förtroende som Vasa centralsjukhus visar oss och glad över möjligheten till extra volym av trombektomi som vi behöver för att utbilda yngre kollegor, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten.