Dålig säkerhet i bussterminaler menar Resenärsforum

Katarinaterminalen får säkerhetskritik. Bild: Region Stockholm
Katarinaterminalen får säkerhetskritik. Bild: Region Stockholm

I torsdags gav Stadshuset klartecken för Katarinaterminalen. I söndags kom verkligheten ikapp politiken, när en gasdriven stadsbuss exploderade i Klara. Bussolyckan visar drastiskt vilka stora risker Katarinaterminalen innebär. Om bussen fortsatt längre in i tunneln innan den exploderade hade otaliga  bilister omkommit.

Nu kräver kollektivresenärernas organisation Resenärsforum att en ordentlig utredning görs. Till den tänkta Katarinaterminalen ska tusentals resenärer fraktas med biogasbussar djupt nere i ett bergrum, 400 meter in i berget, utan alternativa ingångar för räddningstrafik.

– Det räcker med att två fordon står intill varandra i in- och utfartstunneln för att ingen räddningstrafik ska komma in, påpekar Kurt Hultgren från Resenärsforum.

– Resenärsforum har nyligen offentligt kritiserat terminalen, som vi anser inte fyller grundläggande säkerhetskrav. Vi har också tillsammans med huvudskyddsombudet för bussförarna som nu kör i Nacka Värmdö tillställt Transportstyrelsen en lista med viktiga frågor, på vilka vi fortfarande inväntar svar, berättar Christina Axelsson, ordförande i Resenärsforum.

Transportstyrelsen har även fått en ny utredning från riskanalysföretaget Secrab, där professor Bo Janzon underkänner de riskanalyser som ligger till grund för terminalen.

– Bussarnas körbana är en väg, på vilka resenärerna – vår intressegrupp – färdas. Transportstyrelsen måste som överordnad myndighet gå in i detta ärende. Kommuner kan inte lämnas att på egen hand bedöma risker av detta slag. I synnerhet inte när kommunen är både beställare och byggherre, påpekar Kurt Hultgren.

– Det kommunala självstyret har sina poänger, men i detta fall måste Transportstyrelsen ta sitt ansvar som statlig tillsynsmyndighet, menar Christina Axelsson.