Arbetsförmedlingen ökar takten i bussförarutbildningen

Foto: Leif Jørgensen

Arbetsförmedlingen har tecknat en överenskommelse med bussbranschen om ett samarbete för att öka takten i bussförarutbildningen för att minska den svåra bussförarbristen. Med i samarbetet, som omfattar Stor-Göteborg och Sjuhärad, finns initialt bussbolagen Bivab, Keolis, Nettbuss, Nobina och Transdev. I februari startar två nya förarutbildningar.

Kompetensbristen är stor i alla branscher och svårigheten att hitta rätt kompetens är det största tillväxthindret för många företag. Inte minst gäller detta för det som ibland kallas för samhällets blodomlopp, det vill säga våra transporter där bristen på förare är mycket stor. Transportföretagen bedömer till exempel att 7 300 bussförare behöver anställas i Sverige fram till 2020 och i Göteborg med omnejd finns det behov av en betydande andel av det totala behovet.

Inom ramen för Branschrådet Buss har Arbetsförmedlingen och bussbranschen diskuterat och kommit överens om ett samarbete där Arbetsförmedlingen och bussbolagen Bivab, Keolis, Nettbuss, Nobina och Transdev gemensamt arbetar med urvalsförfarandet. Yrkesakademin står därefter för utbildningen som upphandlad arbetsmarknadsutbildare av Arbetsförmedlingen. Ytterligare bussbolag kan senare komma att ansluta sig till samarbetet.  

– Vi börjar med lokala attraktionsmöten på våra kontor som ligger nära bussbolagens depåer för att nå potentiella förare i depåernas närområde, säger Christel Ingemansson Olsson, branschsamordnare för transport inom Arbetsförmedlingen och ordförande i branschrådet. Vi vill bryta normen och bredda rekryteringsbasen och ser gärna nyanlända, kvinnor och 55+ som lämpliga för utbildningen. Dessutom kan det finnas möjlighet för personer att yrkesväxla.

Kraven för att delta i förarutbildningen som är på 12 till 16 veckor är B-körkort, att man är inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen, samt har kunskaper i svenska i tal och skrift för att klara den teoretiska delen. För att få utföra persontransporter krävs dessutom YKB, Yrkeskompetensbevis, vilket ingår i utbildningen. I utbildningen ingår även praktik.

– Service och säkerhet är A och O i vår bransch och vi lägger ner mycket arbete för att hitta rätt kandidater, säger Christer Pettersson, ordförande för Västra Sveriges Bussbranschförening. Yrket är till stor del ett serviceyrke med stort ansvar för våra passagerare och vi arbetar med tester både vad gäller språk, körvana för personbil och de personliga egenskaperna. Det är också vi i branschen som fördelar de färdigutbildade till bussbolagen i området.

I februari startar två utbildningar och i maj ytterligare två. I varje utbildning finns det plats för 30 elever och förhoppningen är att ytterligare kurser kan starta under hösten. Flaskhalsen för utbildningar handlar bland annat om bristen på trafiklärare för tung trafik.