Omställningen till fossilfri bilpark går trögt

Pristagare i Gröna Bilisters tävling Miljöbästa bil 2018. Foto: Martin Prieto Beaulieu
Pristagare i Gröna Bilisters tävling Miljöbästa bil 2018. Foto: Martin Prieto Beaulieu

Andelen fossiloberoende bilar i svensk nybilsförsäljning ökar och nådde 9 procent år 2018. På kommunal nivå låg Hammarö i topp med 35 procent. Det visar Gröna Bilisters kommunala 2030-indikatorer. På tio-i-topplistan hittar vi flera kranskommuner till Stockholm, samt Laxå, Lund, Orust och Ronneby. Men överlag går omställningen av bilparken trögt.

Det är snart bara tio år kvar till år 2030. Tills dess ska transportsektorns klimat-påverkan ha minskat med 70 procent jämfört med 2010, enligt klimatlagens mål. Hittills har klimatpåverkan minskat med 19 procent. Vi har alltså lång väg kvar till målet.

För att följa upp omställningsarbetet har 2030-sekretariatet utvecklat en uppsättning nationella 2030-indikatorer. Gröna Bilister har tillsammans med dem och Klimatkommunerna utvecklat en liknande uppsättning kommunala 2030-indikatorer. Dessa förvaltas och utvecklas nu av Gröna Bilister med ekonomiskt stöd av Trafikverket.

Indikatorn som visar andelen fossiloberoende nyregistrerade bilar i varje kommun är nu uppdaterad med statistik för 2018, liksom indikatorn som visar andelen nya bilar som kan köras med nollutsläpp.

– I alltför många kommuner säljs nästan bara fossilbilar, kommenterar Per Östborn, projektledare på Gröna Bilister. För att vi ska ha en chans att nå 2030-målet är det nödvändigt att få ut många fler fossiloberoende bilar på vägarna. Bilarna måste inte nödvändigtvis vara nya; vi behöver också väcka liv i konverteringsbranschen.

Det som för närvarande bidrar till omställningen av bilparken är den accelererade försäljningen av elbilar och laddhybrider. Däremot viker gasbilsförsäljningen och försäljningen av etanolbilar riskerar att falla ned till noll i år, sedan VW slutade sälja Golf i etanolversion förra året. Några tillverkare godkänner att deras nya dieselbilar körs på förnybar diesel HVO. Tillgången på HVO kommer dock att vara begränsad en tid framöver, när palmoljeprodukten PFAD försvinner som råvara från den 1 juli.

– Den nya miljöbilsdefinitionen som ska styra offentlig upphandling kan bli ett kraftfullt verktyg för att få fart på omställningen, säger Per Östborn. Laddbara bilar och gasbilar är de bästa alternativen i dagsläget, men miljöbilsdefinitionen måste bejaka alla förnybara alternativ. Däremot finns ingen som helst anledning att upphandla bilar som är beroende av fossil bensin och diesel.