Footway Group har beslutat att centralisera lagerverksamheten till bolagets nyligen utbyggda lager om 48 000 kvadratmeter i Eskilstuna. Beslutet går i linje med Footway Groups strategi att expandera sin plattform med nischade onlinebutiker som delar gemensam backend-funktionalitet i syfte att dra fördel av skalbarhet och synergier.
– Anläggningen i Eskilstuna hanterar idag 10 e-handelsbutiker (Sportamore, Caliroots, Stayhard, Netlens mfl). Nu förbereder vi automation och system för att standardiserat kunna hjälpa 100-tals e-handelsbutiker. I rådande marknad är det många e-handlare som efterfrågar hjälp med logistik, kundsupport och system för att kunna nå ut och konkurrera utanför Sverige. Vi har anpassat en stor del av vår verksamhet för att kunna hantera webbutiker som inte ägs av Footway Group och att nu även anpassa logistiken är otroligt spännande", säger Daniel Mühlbach, vd för Footway Group.
Footway Group, med lagerverksamhet i Helsingborg och Kjula, har beslutat att centralisera verksamheten till Eskilstuna. Flytten planeras vara helt genomförd under 2024 och väntas minska bolagets kostnader relaterade till hyra, administration och system med cirka 30 miljoner kronor på årsbasis. Därtill minskar även kostnader relaterade till frakt med 5-7 procent motsvarande 10-15 miljoner kronor per år.
Flytten medför även kostnader av engångskaraktär om cirka 30 miljoner kronor. Under 2023 och 2024 räknar bolaget med att investera ca 50 miljoner kronor i lagersystem och automation. Investeringarna planeras att finansieras genom leasing och inom ramarna för befintlig lånestruktur. Den nya logistikanläggningen kommer hantera logistiken för bolagets samtliga 12 e-handelsbutiker, men kommer även anpassas för att kunna erbjuda tjänster till e-handelsbutiker utanför Footway Group.
– E-handeln och retail i övrigt har haft ett par utmanande år som följd av pandemin och nu kriget i Ukraina, så även Footway Group. Vi har kämpat med utmaningar i försörjningskedjan, och sett en minskad efterfrågan och dessutom integration av verksamheter. Vi är dock bra rustade med historik av lönsamhet, låga kostnader och en stark balansräkning med över 600 miljoner kronor i eget kapital. Vår lagerbindning har ökat till följd av sena leveranser vilket pressat vår likviditet, men vi arbetar löpande med att minska lagerbindningen och därigenom frigöra kassa, säger Daniel Mühlbach.
– Jag ser stor potential i att kunna erbjuda en standardiserad e-handelslösning som är enkel att integrera mot. Många mindre e-handlare kämpar med att outsourca delar av verksamheten som tex lager, kundsupport och marknadsföring. Ofta krävs att man är riktigt bra på det man outsourcar för att kunna beställa och följa upp. Vi vill paketera och standardisera tjänsterna så att det är enkelt att använda för små och medelstora e-handlare. En delad infrastruktur tror vi kommer vara en nyckel för att konkurrera internationellt med en lönsam e-handel.