Konecranes tillsätter ny vd

Anders Svensson utnämnd till vd och koncernchef för Konecranes. Foto: Konecranes

Konecranes har utnämnt Anders Svensson till ny vd och koncernchef. Anders Svensson kommer till Konecranes från Sandvik, där han för tillfället innehar positionen President för Sandvik Rock Processing Solutions Business Area.

Innan sin nuvarande roll har han innehaft flera ledningsuppdrag inom Sandvik sedan 2008, däribland President, Crushing and Screening Division; President, Customer Services and SVP Global Sales, Sandvik Construction samt Chief Purchasing Officer, Sandvik Construction and Sandvik Mining. Anders Svensson är utbildad civilingenjör i kemiteknik. Han är svensk medborgare.

Jag är väldigt glad att få tillkännage utnämnandet av Anders Svensson till VD och koncernchef för Konecranes. Han har imponerande meriter i att leverera lönsam tillväxt och erfarenhet av att arbeta globalt. Han är resultatinriktad och engagerande, har ett starkt kundfokus och kunskapen att leda människor. Dessa färdigheter gör att han passar utmärkt till att leda Konecranes, säger Konecranes styrelseordförande Christoph Vitzthum.  

 – Konecranes styrelse påbörjade en internationell process för att hitta en ny vd och koncernchef i mars, omedelbart efter att den planerade fusionen med Cargotec avbröts. Flera utmärkta kandidater utvärderades. Anders Svensson påvisade den helheten av kompetenser, personliga egenskaper och erfarenheter som behövs i att leda Konecranes på sin spännande resa, säger Vitzthum.

 – Jag är ärad och glad att få leda Konecranes, som är en global branschledare och känd för sitt unika service- och utrustningsutbud samt utmärkta människor. Det här är en spännande tid för mig att gå med i bolaget. Konecranes har ledande teknologi och färdigheter inom det digitala och automatisering. Detta ger bolaget en unik ställning i att stöda sina kunder i att förbättra säkerheten, produktiviteten och hållbarheten i deras verksamheter. Jag ser fram emot att arbeta med nya kolleger från hela världen och att bygga vidare på den starka grunden för lönsam tillväxt och framtida framgång, säger Anders Svensson.