Skåningar återvänder till kollektivtrafiken

Skånska resenärer tillbaka till kollektivtrafiken. Foto: Skånetrafiken

Återhämtningen för resenärer i kollektivtrafiken efter pandemin har nu tagit fart visar färska siffror från Skånetrafiken. Resandet ökar stadigt och biljettintäkterna likaså. Ett exempel är tågresandet över Öresund som nu börjar närma sig nivåerna innan pandemin.

I början av året hade Öresundståg cirka 100 000 resenärer som reste mellan Sverige och Danmark per vecka, en siffra som nu fördubblats. Den snabba återhämtningen efter pandemin ser man även på andra lite längre resor.

– Den skånska kollektivtrafiken vädrar äntligen morgonluft efter pandemin. Vi har och arbetar fortsatt hårt för att göra det ännu mer attraktivt att resa med Skånetrafiken och det är tydligt att vårt arbete ger resultat, säger Carina Zachau (M), ordförande kollektivtrafiknämnden.

Som ett led i att locka tillbaka kunder och samtidigt attrahera nya, testade Skånetrafiken för första gången att rea periodbiljetter. Det var en lyckad satsning som många skåningar nappade på och försäljningen slog alla rekord.

– Äntligen kan vi på riktigt välkomna våra resenärer tillbaka till kollektivtrafiken och det hållbara sättet att resa. Det är glädjande att så många tog möjligheten att nyttja vårt erbjudande. Vi ser att det fallit både nya och återkommande resenärer i smaken, säger Maria Nyman, trafikdirektör Skånetrafiken.

I februari i år infördes Swish som betalmedel i appen, vilket har fått ett väldigt bra genomslag. Idag sker cirka 40 procent av alla biljettköp i Skånetrafikens app med Swish.