Priset på elbilar skenar

Medianpriset för en elbil är nu 479 000 kronor. Arkivbild

Priset på elbilar steg med 42 procent under årets fyra första månader. En elbil kostar nu 479 000 kronor i medianpris. Motsvarande pris för en bensinbil är 190 000 kronor.

Det senaste året har priserna på begagnade elbilar fullständigt rusat. Sedan april förra året har priset på en begagnad elbil som gått mellan 1 000 och 14 999 mil med registreringsår 2012-2021 ökat med 77 procent, och bara i år är prisökningen på elbilar 42 procent.

– Intresset för elbilar har skjutit i höjden och priserna följer samma utveckling. Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, och självklart spelar viljan att välja ett mer hållbart fordon in. På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar också rekordlånga vilket gör att många ser begagnatmarknaden som ett sätt att få sin bil snabbt, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

För övriga bränsletyper har kurvorna sett betydligt plattare ut under årets första månader. För bensinbilar har medianpriset stigit med 2,7 procent, dieselbilar har sjunkit med 1,6 procent och för miljöbränsle/hybridbilar har priset sjunkit med 6,6 procent.

Men trots att elbilar är den bränsletyp där priserna ökat absolut mest i pris så leder bensinbilar när det kommer till vilka bilar vi tittar mest på. För bensinbilar har antalet annonsvisningar per dag, alltså hur många gånger en annons tittas på varje dag, ökat med 41 procent mellan mars och april.

– Utvecklingen med höga bränslepriser har fått många att vända blicken från dieselbilar till bensinbilar, i tron om att ett bensindrivet alternativ per automatik skulle innebära lägre drivmedelskostnader. Det är dock inte nödvändigtvis sant, eftersom vissa modeller av dieselbilar är relativt bränslesnåla medan det finns flera bensinbilar som drar iväg i bränsleförbrukningen. Här behöver man som bilköpare vara noga med att göra sin research för att säkerställa att nästa bilköp verkligen ett långsiktigt smart ekonomiskt val, säger Marcin Stepman.