Utmaning att finna kvalificerad personal inom logistik

Logistiksektorn är en personalintensiv industri. Foto: DACHSER

För DACHSER Sweden är utbildning en viktig pusselbit i arbetet för att attrahera och behålla kvalificerad personal. Logistikföretaget satsar nu på en ny utbildningslokal med placering vid filialen i Jönköping. Med en strategisk placering centralt i Sverige är målet att den nya utbildningslokalen ska bilda en knytpunkt för DACHSER Swedens fem platskontor, där anställda får möjlighet att genomgå utbildningar men även möta kollegor och utbyta kunskap.

– Vi ser det som en stor satsning att bygga upp ett kompetenscentrum inom logistik här i Jönköping, säger Petter Eriksson. Att vi äntligen fick välkomna anställda till att mötas och utbyta kunskap kändes så roligt, kreativiteten bubblade.

Först ut att ta del av ny kunskap i Jönköping var tolv Team Leaders från DACHSERs fyra filialer för vägtransport. I samarbete med Maria Elander och Lena Gustafsson från Linnéuniversitetet har DACHSER tagit fram en skräddarsydd utbildning med fokus på ledarskap.

Michael Blomqvist arbetar sedan ett år tillbaka som Team Leader, för ett team på fyra medarbetare, vid filialen i Malmö och medverkade på utbildningen i Jönköping.

– Vi jobbar med människor och alla är olika. Därför uppskattar jag verkligen att få ny kunskap och insikter som hjälper mig att utveckla min ledarstil, säger Michael. Att stå stilla i utvecklingen är inget alternativ för mig. Som ledare vill jag föregå med gott exempel, om jag utvecklas ökar det möjligheten för mitt team att utvecklas.

Den praktiskt upplagda ledarskapsutbildningen är innefattar fyra block med fokus på bland annat att få insikt i ledarskapets betydelse för förnyelse och förändring. Deltagarna fick jobba med självkännedom, förmåga att lyssna och hur man driver effektiva och inspirerande möten, för att nämna några punkter.

Varje Team Leader som går utbildningen får även möjligheten till individuell coaching, där Team Leadern får möjlighet till att reflektera över hur han kan bli tydligare både mot sig själv och andra, samt möjlighet att djupare förankra sina nya kunskaper.

– Coachingsamtalet bidrar till ökad självinsikt och motiverar till förändring. För vår del känns det väldigt positivt att bidra till både den enskilda individen och till gruppens utveckling, säger Lena Gustafsson, internationellt certifierad coach som under många år arbetat med coaching och ledarskapsutbildning i olika typer av verksamheter.