Konecranes levererar 17 gummihjulsportalkranar till Port of Felixstowe

Port of Felixstowe hanterar fler än fyr miljoner TEU årligen. Foto: Konecranes

Port of Felixstowe, som drivs av Hutchison Ports, har beställt 17 automatiserade gummihjulsportalkranar från Konecranes. Ordern bokades fjärde kvartalet 2021. De automatiserade gummihjulsportalkranarna kommer att levereras och driftsättas under ett projekt med tre faser som börjar andra kvartalet 2023. Slutförande och driftsättning är planerade för fjärde kvartalet 2025. De nya automatiserade gummihjulsportalkranarna kommer att vara helt elektriska, drivas med strömskenor och levereras som koldioxidneutrala.

Beställningen utgör de första automatiserade gummihjulsportalkranarna från Konecranes som levereras till Storbritannien, och de första som beställs av Hutchison Ports. Beställningen är den hittills största av automatiserade Konecranes-gummihjulsportalkranar till en enda terminal eller ett projekt.

Projektet består av tre faser. Den första fasen startar under andra kvartalet 2023 med leveransen av sex automatiserade gummihjulsportalkranar. Resten av kranarna levereras i två omgångar. Till det fjärde kvartalet 2025 ska alla 17 automatiserade gummihjulsportalkranar vara levererade. Elektrifierad och automatiserad containerhantering bidrar till att göra Felixstowes stora genomströmning av containrar mer effektiv.

De helt elektriska automatiserade gummihjulsportalkranarna ger en stor ökning av produktiviteten och stöder koldioxidsnålheten vid Felixstowe, den mest trafikerade containerhamnen i Storbritannien. Konecranes ARTG-teknik lanserades 2013 och har implementerats framgångsrikt världen över. Den här affären visar tydligt våra expertkunskaper i integrering.

– Konecranes kommer att integrera Felixstowes befintliga automatiserade gummihjulsportalkranar i en harmoniserad automatiseringsplattform, säger Darryn Scheepers, försäljningsschema EMEA, Konecranes Hamnlösningar.

Hutchison Ports har ett nätverk med 48 containerhamnar världen över, inklusive Port of Felixstowe på Englands östkust. Med många transportrutter till Europa och resten av världen är det den mest trafikerade containerhamnen i Storbritannien. Där hanteras mer än fyra miljoner TEU årligen.