Allt fler laddbara fordon i Örebro län

Antalet laddbara fordon och laddningen i Lindesbergs kommun publika nätverk ökar stadigt för varje år. Foto: Linde energi

Antalet laddbara fordon i Örebro län ökade till 5 190 stycken förra året. Att allt fler väljer att köra elbil och andra laddbara fordon syns även när kommunägda Linde energi summerar laddningen i kommunens publika nätverk. Under 2021 laddades totalt 38 857 kilowattimmar förnybar energi i det publika nätverket - en ökning med hela 138 procent jämfört med året innan.

Sommaren 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun. Sedan dess har trenden varit tydlig. Såväl antalet laddbara fordon som rullar på vägarna, som laddningen i det publika nätverket har ökat stadigt för varje år.

– Vi var tidiga på bollen och har ett väl utbyggt publikt laddnätverk i Lindesbergs kommun. Vår uppgift är att ge förutsättningar för gemene man att göra medvetna och hållbara val. Det ska vara enkelt att välja elbil i Lindesbergs kommun, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Den mest populära laddstationen är fortsatt snabbladdaren vid Enelly’s, vid handelsplatsen i anslutning till mellersta infarten till Lindesberg. Snabbladdaren har en effekt på 50 kW, vilket innebär att man kan ladda en elbil på cirka 30 minuter beroende på batteristorlek. Förutom laddstationerna i centrala Lindesberg, syns en tydlig ökning i antalet laddningar vid både Frövi järnvägsstation och rastplatsen på Bergsvägen i Fellingsbro.

– Tidigare har vi sett en hyfsat jämn ökning från år till år, men i takt med ett ökat utbud av laddbara fordon, högre bränslepriser och incitament att köra laddbart har vi fått lite av en ketchupeffekt under året – och den effekten kommer förmodligen hålla i sig och bli ännu mer tydlig de närmaste åren, spår Jens Isemo.