Inzile utvärderar produktion i Spanien

Inzile har planer på tillverkning i Barcelona. Foto: Inzile

Inzile har inlett förhandlingar avseende etablering av produktion av den eldrivna lätta lastbilen Pro4 i Barcelona i Spanien, med avsikt att kunna leverera fordon till södra Europa. Målsättningen är att produktionen ska påbörjas 2022. Inzile söker kontinuerligt möjliga produktionsställen utomlands. Ett sådant är en fabrik i Barcelona som kommer att stängas i slutet av 2021. Det betyder att det där kommer att finnas stor kapacitet att tillverka bilar med en mycket kunnig arbetskraft.

– Vi ser det här som ett effektivt sätt att relativt snabbt komma igång med produktion och leverans av våra fordon i den södra delen av Europa där efterfrågan är stor, menar Inziles vd Ragnar Åhgren. 

Ett antal välkända bilföretags personbilar, kommersiella fordon, SUVar, lastbilar och bussar har tillverkats i denna anläggning och följaktligen finns där även ett betydande nätverk av väletablerade underleverantörer.

– Spanien är Europas näst största biltillverkare och här finns stor kunskap inom automotive. En etablering här skulle vara väldigt välplacerad för Inziles del, säger Ragnar Åhgren. Om förhandlingarna går i lås kommer det vara möjligt att producera upp till 5 000 Inzilefordon per år med start i början av 2022, fortsätter Ragnar Åhgren.

Tillsammans med en spansk initiativtagare har Inzile presenterat sitt expansionsprojekt för offentliga myndigheter, statliga och lokala, för att delta i "Decarbonization Hub" i Zona Franca, Barcelona. Detta är ett strategiskt och innovativt öppet projekt för industriell omvandling av området. Denna så kallade D-Hub är inriktad på elfordon och andra industri-, logistik- och techföretag med innovativ och hållbar profil för att kunna dra nytta av den stora expertis som finns i området och skapa nya arbetstillfällen.

– En produktionsanläggning i detta traditionella fordonscentrum kommer också att underlätta för oss att hitta rätt distributionskanaler för avsättning av den producerade volymen, säger Inziles sälj- och marknadschef Klas Åhgren.