Amazon köper 1800 eldrivna transportbilar

Totalt köper Amazon ca 600 exemplar av mellanklassbilen eVito och över 1 200 av den större eSprinter. Foto: Mercedes-Benz

E-handelsjätten Amazon kommer att sätta drygt 1 800 eldrivna Mercedes-Benz transportbilar i trafik i Europa inom kort.

– Detta är ett steg mot vår resa att skapa världens mest hållbara transportbils-vagnpark”, säger Amazons grundare och vd Jeff Bezos. ”Vi kommer att arbeta snabbt för att få ut bilarna på vägarna redan i år”.

Ordern är den största elbilsordern hittills för Mercedes-Benz transportbilar. Totalt rör det sig om cirka 600 exemplar av mellanklassbilen eVito och över 1200 av den större eSprinter. Båda modellerna är identiska med sina dieseldrivna syskon vad gäller exteriör och lastutrymme, och har batterierna under golvet. Räckvidden är ca 15 mil. eVito laddas med växelström från en vanlig laddbox och går från 0-100 procent på ca sex timmar. eSprinter har snabbladdning som gör att det med likström kan gå att ladda från 10-80 procent på bara 25 minuter.

Bilarna kommer att användas av Amazon i det som kallas ”last mile delivery” - det vill säga utkörningen till slutkund. Det är ett område där eldrift gör stor skillnad eftersom det ofta rör sig om körningar i bostadsområden - inte sällan på kvällen. Elbilarna är inte bara fria från avgaser, utan är också tystgående vilket betyder mycket för den lokala boendemiljön.

Amazon bygger samtidigt löpande ut sina distributionsanläggningar med infrastruktur för laddning av elbilar. Så sent som i juli år invigde man Europas största anläggning i sitt slag med 340 laddpunkter på Amazons anläggning i Essen i Tyskland