Antal resenärer hos Swedavia minskar med 87 procent

Stockholm Arlanda Airport. Fotograf: Victoria Ström

Under juli månad flög 486 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 87 procent jämfört med fjolårets 3,8 miljoner resenärer. Flygmarknaden visar nya tecken på återhämtning, men Covid-pandemins effekter har fortsatt en kraftigt negativ påverkan på efterfrågan på flygresor och innebär att marknadsutsikterna är fortsatt osäkra.

Av de 486 000 resenärerna i juli utgjorde 307 000 utrikesresenärer, vilket var en minskning med 90 procent jämfört med i fjol. Inrikesresandet minskade i något mindre omfattning och visade en nedgång med 79 procent i juli jämfört med fjolåret till 179 000 resenärer.

– Vi ser att flygets återhämtning försiktigt fortsätter i takt med att reserestriktioner lättar och gör det möjligt för ett ökat resande. Även i juli var dock passagerarvolymerna på en historiskt låg nivå och jämfört med i fjol så minskade antalet resenärer med 3,3 miljoner. Konsekvensen för flygets ekosystem och Swedavia är därmed fortsatt betydande, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Under juli månad återupptog ett antal europeiska flygbolag trafik, däribland flygbolaget Norwegian och även i Sverige. Dessutom utökade SAS antalet destinationer och chartertrafiken kom också igång under månaden. Långlinjetrafiken till och från Sverige är dock fortsatt kraftigt begränsad.

– Givet alla osäkerhetsfaktorer kvarstår vår bedömning att flyget kommer återhämta sig en i långsam takt och att flygmarknaden såväl i år som nästa år kommer att vara kraftigt påverkad. Därefter tar det sannolikt ytterligare några år innan flyget är tillbaka på nivåerna före covid-krisen, säger Jonas Abrahamsson.

På Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, minskade resandet med 87 procent till 316 000 i juli jämfört med i fjol. På Göteborg Landvetter Airport, Sveriges andra största flygplats, minskade resandet med 90 procent till närmare 72 000 resenärer under månaden. På Swedavias regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 70 procent och 97 procent jämfört med fjolårets resenärsantal.