Bilbransch i stark förändring

Tesla sköter själva försäljning och service utan mellanhänder. Foto: Tesla

Bilbranschen har aldrig förändrats snabbare och kraftfullare än nu och vi kommer aldrig uppleva en mera omvälvande period, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Då allt fler, stora och pampiga bilhandelshus byggts runt de större städerna under de senaste åren, ter sig bilbranschen för många som en bransch som skurit guld med täljkniv.

– Jag tror att stora bilhandlare nog lever lite på lånad tid, säger Bo Ericsson och nämner stora internationella aktörer inom billeasing som hittills framgångsrikt lanserat nya sätt att både äga, köpa och sälja bil på. 

– Sedan har man bilförsäljning via nätet, här har vi bara sett början. Ett annat hot mot den traditionella bilhandeln är att tillverkarna inför direktförsäljning av nya bilar, de hoppar helt enkelt över mellanleden med återförsäljare. Titta på Tesla, de tar hand om allt själva från försäljning till service. Man spår att finansbolagens roll kommer att öka. Då månadskostnaden är viktigast kommer finansbolagen köpa tjänster där det är billigast. Något som tillverkare verkar har glömt bort i sin omställning är att korrelationen mellan var man köpt sin nya bil och var man servar den är väldigt stor. När kunden köper bilen på nätet känner bilägaren ingen tillhörighet till någon och servar bilen var som helst.

– Jag tror att nästa steg kommer bli att tillverkarna även övertar begagnat-försäljningen, säger Bo Ericsson. VW-chefen dödförklarar de traditionella biltillverkarna och vill följa i Teslas fotspår. Under ett möte nyligen släppte han uttalandet ”som att stormen bara har börjat, och att de klassiska biltillverkarnas tid är över”.

Den stora frågan är om vi är snabba nog, säger Bo Ericsson. Om vi fortsätter i vår nuvarande takt blir det väldigt tufft, säger VW chefen till Reuters. Biltillverkaren vill gå ifrån att vara biltillverkare till att bli ett techbolag. Målet är att tillverka färre bilar men med högre marginal per bil, ungefär som hos Bentley. Det är dags att ”slakta ett antal heliga kor”, säger VW:s högsta chef i en intervju.

Enligt VW:s chef ska även Volkswagen Group, för sin överlevnad, gå från att vara en biltillverkare till att bli ett techbolag precis som Tesla. Det är nivån på den egna mjukvaruexpertisen som avgör VW:s framtid. Reagerar man för långsamt på rådande branschtrender blir man omkörd, säger VW chefen.