Konecranes på väg mot högproduktiv automatiserad krandrift

Konecranes tar beställning på automatiserat RTG-system från Yilport. Foto: Konecranes

Konecranes har tecknat avtal med Yilport för leverans av automatiska RTG-system till tre av Yilports europeiska containerterminaler, två i Portugal och en i Sverige. Automatiserad drift av gummihjulsportalkranar blir allt mer etablerat i Europa. Konecranes leder utvecklingen. Ordern lades i december 2019.

Investeringen i RTG-systemen är ett stort steg för Yilport i ambitionen att bli en av de tio största operatörerna av containerterminaler i världen. De tre automatiserade RTG-systemen från Konecranes, var och en bestående av sex automatiserade gummihjulsportalkranar från Konecranes, kommer att byggas som utökningar av containerplattorna vid Yilports containerterminal i Gävle i Sverige och terminalerna vid Liscont och Leixões i Portugal. De automatiserade gummihjulsportalkranarna drivs med Konecranes koncept av övervakad drift. Varje system kommer att ha fyra fjärrstyrningsstationer .

– Konecranes har ett mycket gott anseende för sina tillförlitliga automatiserade e-RTG-kranar. Eftersom 6 av dessa e-RTG-kranar kommer att användas i Sverige och 12 i Portugal var Konecranes tekniska support en nyckelfråga då vi valde Konecranes, säger Robert Yuksel Yildirim, verkställande direktör i Yildirim Group, ägare till Yilport.

De 18 beställda ARTG-kranarna från Konecranes är helt elektriska och får sin ström via samlingsskensystem. De är 16-hjuliga maskiner som staplar 1 över 6 i höjd och 7 containrar och en lastbilsfil i bredd i Gävle och Liscont, och 6 containrar och en lastbilsfil i bredd i Leixões. De utrustas med Konecranes system Active Load Control som hindrar containern från att svaja och möjliggör högproduktiv automatiserad drift. De får också en mängd smarta funktioner som en del av det övervakade driftskonceptet.

– Yilport har varit Konecranes kund redan några år. Jag är mycket glad att Yilport har beslutat att ta detta stora steg mot automatiserad containerhantering tillsammans med Konecranes. Vi ser fram emot att samarbeta med Yilports experter för att höja nivån på automatiserade RTG-system så högt som möjligt.”, säger Ville Hoppu, Konecranes Regional Sales Manager, Port Solutions.

Avtalet med Yilport är en del av Konecranes väg mot hamnautomation, där containerterminaler förbättrar produktiviteten och säkerheten i hanterbara steg. Denna väg kan omfatta allt från smarta funktioner till fullständig automation och i samband med den kan övervakad drift och fjärrstyrning tas i bruk för att introducera fördelarna med automation på ett smidigt sätt. Vägen mot hamnautomation kan tas oberoende av märket på containerhanteringsutrustningen.