Dagens konsumenter har större behov än någonsin att få varor levererade snabbt – helst dagen efter. Det ställer stora krav på alla företag som har system för internethandel. För att mäkta med, blir automatisering av lagerhållningen en vital del.
Det säger Sebastian Lundh, försäljningschef på Gebhardt Nordic AB, som nyligen har etablerats i Sverige och Danmark som filialer till tyska moderbolaget Gebhardt Group.
- Många svenska företag flyttar hem sin produktion och sin lagerhantering. Den nordiska marknaden växer och vi förväntar oss ännu brantare tillväxtnivåer, som en följd av den accelererande näthandeln.
Gebhardt har under de senaste två åren genomfört två stora projekt för helautomatisering, ett för Würth i Norge och ett för finska Etra, som båda levererar tillbehör till bygg-, verkstads- och anläggningssektorn.
Hela Würths lagerhållning är automatiserad i form av höglager där one level shuttles används vid olika öar för att hämta produkter och varor, för att sedan leverera dem till en plockstation (simple pick) där varorna dyker upp i rätt ordning. Plockaren guidas med ljus (picking by light) och ser direkt var varan eller tillbehöret ska läggas.
Automatik på hög nivå – och kranar
Etras lager är uppbyggt på samma sätt, men med multi level shuttles som fungerar på flera nivåer. Etra har gått från traditionellt lager med pall till att majoriteten av lagret idag är automatiserat. Kombinerat med två renodlade kranar ger lageruppbyggnaden möjlighet att hämta på många olika sätt.
-Det blir nästan omöjligt att göra fel. Den som plockar får besked om vad som ska plockas, var, hur mycket och var det ska läggas. Plockaren måste bekräfta att processen är färdig och automatiken säger ifrån om något inte stämmer. Inget skickas iväg förrän allting är rätt, säger Sebastian.
Hög grad av automatisering måste stöttas av säker och funktionell mjukvara. I Gebhardts fall heter den Galileo IoT. Det är en molnbaserad plattform för Industri 4.0 som gör det möjligt för operatörer att överblicka alla systemkomponenter i samma digitala moln. Gebhardts ingenjörer och tekniker håller koll och kan se samma saker som kunden gör. På så sätt optimeras säkerheten och effektiviteten.
-Vi kommer att kunna göra ännu mer inom kort, inte vad gäller prestanda för varje enskild produkt, men alla delar i automatiken kommer att kunna hållas levande en mycket längre tid, med hjälp av mjukvaran som visar i realtid hur komponenterna mår. Underhållet av systemen underlättas betydligt, säger han.
Närhet A och O
Närheten till Gebhardts kunder är A och O för att få det bästa resultatet, påpekar Sebastian. Nu när företaget finns i Norden, består nästa utmaning av att hinna med och leverera in time.
-Våra kunder har samma krav som de som handlar av våra kunder. Att möta det kräver kunskap, bra produkter och engagemang av oss som leverantörer, säger han.
Han märker att även mindre bolag i högre grad än tidigare ser möjligheterna med att automatisera och inte hamna efter.
-Förfrågningarna har ökat. Och idag finns modulärt uppbyggda system för automatik, lösningar man kan hyra in under högsäsong och möjligheter att leasa om man inte är beredd att investera fullt ut.
System och människa samarbetar
I Tyskland finns fullständigt automatiserade anläggningar, där de enda medarbetarna är personerna från bil till lastkaj. Men den vägen tror han inte på när det gäller Norden.
-Här är vi duktiga på att använda vår personal och det krävs fortsatt övervakning av systemet. En robot gör sällan fel, men när den gör det ställer det till större skada än när en människa gör fel. Dessutom kan du inte – i alla fall ännu – bygga relationer med robotar.
-Full effektivitet kräver att människor sätter sig in i de automatiska systemen, då kan system och människa jobba ihop som bäst, säger han vidare.
Den gamla rädslan för transparens och molntjänster är på väg att falna, speciellt i de nordiska länderna, menar han. Leverantörens insyn är på funktionsnivå, inte på personnivå. Data används för att förmedla för slutkunden vad som fungerar och inte och hur man kan förbättra lagerverksamheten.
-Vi ser givetvis inte på hur en enskild person plockar, inte heller har vi tillgång till företagets interna angelägenheter. Jag tror att de som anammar automatiserade lager upptäcker att det är smidigt, roligt och innebär mindre påfrestningar fysiskt och mentalt.
Text: Susanne Ringheim Kilje