Överens – starkare styrregler behövs

På Hållbara transporter i år hölls debatt angående en fossilfri fordonsflotta. De medverkande representerade bland andra Preem, Volkswagen, KTH och Naturskyddsföreningen, och verkade alla vara överens om vad som behövs göras – tydligare styrregler och uppsatta mål.

När diskussionen kring olika energier kom upp på dagordningen verkade de flesta av debattörerna ha likartade åsikter - skillnaderna mellan förnybart och fossilt är för stora.
– En del bränslen, som etanol, har blivit lite för brända, säger Stefan Nygren, marknadschef för Volkswagen transportbilar. Gustaf Landahl från miljöförvaltningen för Stockholm stad håller med.
– Idag har vi etanol 2.0. Vi ser att den klarar av de flesta kraven och den har en social hållbarhet – vi har en ny etanol, glöm den gamla. Det är viktigt att komma ihåg att vi i Stockholm vill ha en teknikneutral ställning, och spelreglerna måste se lika ut för alla.
– Det borde vara likvärdiga krav för både fossila som förnybara bränslen. Kanske hållbara fossila bränslen, den märkningen saknar vi idag, säger Elisabeth Ekener Peterson, forskare i hållbar utveckling på KTH.
Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, instämmer.
– Vi måste börja använda hybrider och dra nytta av alla slags energier.

Brist på kunskap och ledarskap
Ämnet som genomsyrade debatten var bristen på både kunskap och ledarskap.
– Vi måste få ordning på de politiska besluten och jobba över blockgränserna. Vi får inte heller glömma att motivera EU-parlamentariker - jag blev mörkrädd efter mitt senaste besök, okunskapen är stor, säger Sören Eriksson, produktutvecklare på Preem.
– Politikerna måste enas. Vi måste ha hårdare och tuffare krav och de finns inte med i den politiska diskussionen idag, säger Jakob Lagercrantz, grundare av 2030 sekretariatet.
– Det behövs starkare styrmedel och krav. Vi måste börja tänka mer på vad det är för bränslen vi har istället för var de kommer ifrån, och istället för att effektivisera den gamla tekniken borde vi byta till en ny, säger Elisabeth Ekener Peterson.

Starkare styrregler
Bristen på handfasta regler och krav skapar ett läge där varken politiker eller parlamentariker vet vad de ska göra. Mål och kunskap behövs.
– Det finns inga ledare. Det andra problemet är att de ledare som finns inte lever som de lär, vilket är jätteviktigt, annars skickas fel signaler ut. Det måste finnas en långsiktighet i planeringen, säger Dag Lundén, miljöchef på Telia Sonera. Telia Sonera minskade sina koldioxidutsläpp med 60 till 80 procent, och det på grund av ett starkt ledarskap och tydlig kommunikation.