Kinesiska Cosco förvärvar del i ungersk containerterminal

Hamnen i Pireus, Grekland. Ocean Rail Logistics kommer att agera som en långsiktig kund hos den ungerska terminalen. ORL äger redan en andel på 51 procent i den stora intermodala hamnen i Pireus, Foto: Cosco

Kinesiska Cosco Shippings dotterbolag Ocean Rail Logistics har förvärvat en andel på 15 procent i en containerterminal i Bilk nära Budapest. Terminalen ägdes tidigare helt av österrikiska järnvägsoperatören ÖBB:s dotterbolag Rail Cargo Group (RCG).

Kontraktet undertecknades mellan RCG och Ocean Rail Logistics den 2 december i närvaro av Lázló Mosóczi, statssekreteraren vid det ungerska transportministeriet, och Duan Jielong, Kinas ambassadör i Ungern.

Den nio hektar stora intermodala terminalen är den största i Ungern och har sju 750 meter långa järnvägsspår, två 250 meter långa spår och en 50 meter långt spår.

Grekland. Terminalen har direkta tågförbindelser till tyska hamnar i Hamburg och Bremerhaven, samt till kroatiska Rijeka, slovenska Koper, turkiska Halkali, och inre intermodala terminaler i tyska Neuss och Duisburg, och rumänska Curtici.

Samtidigt utvidgar Kina också sin bas på den grekiska järnvägsmarknaden efter att Piraeus East Asia Rail Logistics (Pearl) tecknade ett kontrakt om försäljning av 60 procent av koncernens aktier till Ocean Rail den 19 november. Ocean Rail:s grekiska dotterbolag grundades den 22 december 2017 med syftet att förena Piraeus hamn med Maritime Silk Road-projektet och Silk Road Economic Belt i Europa.