Mikael Nicander, vd för fastighetsbolaget Stendörren, tror på en spårbunden framtid. Och att last mile är det segment inom logistikområdet som kommer att växa mest framöver. Men mest av allt tror han på lösningar som är både effektiva och miljövänliga.
- Hållbarhetsperspektivet är väldigt viktigt och något som Stendörren arbetar aktivt med. GreenHub är bara ett exempel på hur både spårbundet och gummidäck tillsammans kan bidra till effektivare och mer miljövänliga transporter, helt till sista milen, säger han.
GreenHub är ett av Stendörrens nyproduktionsprojekt, vid Enköpingsvägen i Upplands-Bro. Här finns möjlighet att skapa moderna lager-, logistik- och produktionslokaler i olika byggnadsstorlekar, från 5 000 kvadratmeter till 100 000 kvadratmeter på en detaljplanerad yta om 400 000 kvadratmeter.
- Det gäller att hitta områden med funkande infrastruktur - GreenHub har ett perfekt läge. Utöver egen järnvägsanslutning till stambanan har området direktanslutning till E18 och fördelarna blir ännu större när Förbifart Stockholm kommer. Också de allmänna kommunikationerna hit är mycket goda.
Mindre fotavtryck med smarta lösningar
Tanken är att koppla samman transportslag, företag, varor och människor med resten av världen, på ett hållbart sätt. Med möjligheten att bygga högre tas också mindre mark i anspråk och högteknologi och automatik kan utnyttjas bättre. Tillsammans med moderna byggmetoder och klimatsmarta uppvärmningssystem blir det totala fotavtrycket mindre.
-Vi vill skapa smarta service- och logistiklösningar för bolagets fastigheter. Tillsammans med de intressenter vi har försöker vi bygga energieffektivt och minska klimatpåverkan även i själva byggprocessen, säger Mikael.
Nya krav i en ny tid
E-handlare är en av intressentgrupperna. Han tar Zalandos nya lager i Brunna som exempel på de nya krav e-handel ställer på lagerlokaler, läge och automation.
- Ju mer vi nyttjar denna typ av handel, desto mer ökar kraven på effektiva lager, snabb orderhantering och transporter helt ut till kund. Vi kommer därför att se mer av datorisering, AI och sista milen-lösningar - som till exempel Budbee.
Helautomatiserade lager kräver inte stora ändringar i byggnader utan handlar mer om hur man kan effektivisera logistiken i sig själv. AI är också ett sätt att lösa brist på arbetskraft inom lager- och logistiksektorn, menar han.
- AI påverkar inte byggnaderna mer än marginellt – möjligen sådant som golvets belastningstålighet – men har stor betydelse för att lager- och logistikverksamheter ska kunna anpassa sig till dagens och morgondagens krav.
Spårtrafik vinner terräng
Han ser parallellt framför sig en renässans av den gamla goda spårbundna tiden, för kunna nå miljömål och bygga ett hållbart samhälle.
- En gång i tiden hade de stora logistikföretagen spår i alla terminaler, men gick ifrån det. Nu blir spårtrafik viktig igen, konstaterar han.
El på gummidäck spelar redan nu en viktig roll, inte minst för de sista metrarna ut till kund i tättbebyggda områden. Men tyngre fordon som kan köra långa sträckor på el är ännu något av en utopi.
- Fordonsindustrin jobbar intensivt med att hitta effektiva lösningar. Men det kan lika gärna bli en annan teknologi än eldrivet som vinner när det gäller klimatsmarta transporter på gummidäck, säger han.
I en värld, där allt går fort och nya teknologier ser dagens ljus med jämna mellanrum är det viktigt att inte bygga in sig en fast lösning. Det gäller också de byggnader som rymmer affärens kärna: lagerhållningen.
- Att bygga hållbart är också att bygga långsiktigt. Det gäller att hitta en kombo mellan dessa hänsyn och god ekonomi. Vi jobbar med att kunna återanvända det vi bygger och med små modifieringar använda lokalerna annorlunda. Fastigheterna ska helst leva 50 - 100 år, säger Mikael.
Kluster, omlastningsterminaler och smarta slingor
Framtidens logistikanläggningar ser han för sig som kluster, som kan samarbeta och dra gemensam nytta av kringservice, befintlig infrastruktur, markyta och personalpooler.
- Företag kommer i allt högre grad att se på hur man kan optimera ekonomin i hela logistikkarusellen. Smarta slingor, anpassning efter trafikmönster och satsning på spårbundet kommer att vinna mark.
Trenden i storstäder har varit att många lager och lättindustrin successivt har försvunnit. Men de har inte ersatts, räknat per capita eller yta. Därför kommer det att finnas ett ersättningsbehov, som ökar i takt med antalet människor som arbetar i städerna och driver på efterfrågan.
Omlastningsterminaler är ett sätt att lösa knuten, menar han. Ett annat sätt är att leverera när trafiktrycket inte som är som högst i staden.
Utmaningarna för Stendörren som fastighetsutvecklare är inte olik resten av fastighetsbranschens, menar han. Tröga plan- och byggprocesser, svårigheter att hitta exploaterbar mark, utmaningen i att bygga hållbart och föränderlig efterfrågan.
-Vi som fastighetsägare lär oss hela tiden av dem som använder våra lokaler och det är viktigt att vi är anpassningsbara och öppna.
Text: Susanne Ringheim Kilje
Fakta Stendörren
Stendörren Fastigheter AB (publ) är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar ”lokaler som gör skillnad”, inriktade på lättindustri, lager och logistik främst i Storstockholm och Mälardalen. Företaget har även blandportföljer och byggrätter. Bolaget vill ligga i framkant när det gäller att skapa hållbara lösningar och därigenom bidra till att lösa de utmaningar samhället står inför.