Nobina tar kollektivtrafiken i Norrbotten och Piteå kommun

Nobina kör 100 procent elbussar i stadstrafiken i Piteå. Foto: Nobina

Nobina har fått förtroendet av Länstrafiken i Norrbotten och Piteå kommun att driva och utveckla kollektivtrafiken under kommande tio år. December 2020 startar trafiken på tre av länets stomlinjer och i juli året efter etablerar Nobina 100 procent elbussar i stadstrafiken i Piteå.

I samband med trafikstarterna så hälsas resenärerna välkomna ombord på 25 nya bussar, varav 13 stycken är elbussar. Bussarna är anpassade för regionens behov och för en bekvämare, tystare och mer hållbar resa. Upphandling och samtliga fordon följer branschens gemensamma rekommendationer ”Bus Nordics” syfte att skapa en mer hållbar, kostnadseffektiv och attraktiv kollektivtrafik.

− Vi välkomnar Nobina som samarbetspartner och ser fram emot ett framtida nära samarbete där vi gemensamt kommer att utveckla och ansvara för att en god kollektivtrafik upprätthålls och görs tillgänglig för både nu aktuella samt i framtiden tillströmmande kunder och resenärer, Helena Persson, upphandlingsansvarig Länstrafiken i Norrbotten.

– Det känns jättebra att avtalet för kommunens kollektivtrafik med buss i tätorten är klart. Att trafikeringen dessutom kommer att vara helt fria från fossila utsläpp gör upplevelsen än mer positiv. Nobina är ett stort företag med gedigen kunskap om kollektivtrafik och har stor erfarenhet av trafik med elbussar. Det känns tryggt och vi ser fram emot ett gott samarbete, Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande i Piteå.

– Genom det förtroende vi fått av Länstrafiken i Norrbotten och Piteå kommun är vi mycket stolta och glada över att återigen vara verksamma i Norrbotten. Med gemensam kunskap kan vi driva både teknik- och resandeutveckling, och med detta bidra till att kollektivtrafiken blir ett ännu mer naturligt och attraktivt resval, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

Bus Nordic och de gemensamma avtalsrekommendationerna är framtagna av Partnersamverkan för en bättre kollektivtrafik, en samverkan mellan alla aktörer inom svensk kollektivtrafik. Med det övergripande målet att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och antalet resande.

Bakom Partnersamverkan står de nationella branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag, Svenska Taxiförbundet, Branschföreningen Tågoperatörerna, Sveriges Kommuner och Landsting samt Trafikverket och Jernhusen.