Framtidens transporttekniker skapar nya resandemönster

Erika Charbonnel på Kairos Future ser med spänning på nya, mer miljövänliga tekniker för resande och gods. Foto: Kairos Future
Erika Charbonnel på Kairos Future ser med spänning på nya, mer miljövänliga tekniker för resande och gods. Foto: Kairos Future
Hyperloop kan vara ett alternativ till både tåg och flyg i en snar framtid. Foto: Hyperloop Transportation Technologies
Hyperloop kan vara ett alternativ till både tåg och flyg i en snar framtid. Foto: Hyperloop Transportation Technologies

Sea Bubble testas på floden Seine. Foto: Sea Bubbles
Sea Bubble testas på floden Seine. Foto: Sea Bubbles

Text: Susanne Ringheim Kilje

 

Hur reser vi idag och i framtiden för att vara både miljömedvetna och samtidigt tillgodose lusten att resa och behovet av att transporteras? Mycket sker på området persontransporter just nu, men även traditionell godstransport utmanas.

     –  Det är en komplex fråga som vi håller på att undersöka. Vi behöver förstå hur klimatförändringarna påverkar vårt förhållningssätt till resande, säger Erika.

 

Siffror från Swedavia visar att flygresandet har minskat. Men det är svårt att peka på exakt vad det beror på, menar Erika Charbonnel, chef för resande och turism på Kairos Future.

– Persontransporter utgör en stor del av turismen och vi ser en turbulent period med flygskam, svag valuta och två fina somrar i rad som har påverkat flygresandet.

Om det är ett hack i kurvan eller inte återstår att se, säger hon.

 

Hållbar utveckling

Det finns olika typer av resande, påpekar hon, med olika transportmedel. Kryssningstrafik som tillgodoser både gods- och persontransporter behöver utvecklas hållbart.

– Ett bra exempel är Forsea som trafikerar sträckan Helsingborg-Helsingör med två eldrivna färjor. Å andra sidan har vi nöjeskryssningar som många gånger har en stark miljöpåverkan. Att ta ett helhetsgrepp om resandet och hur det faktiskt påverkar miljön är ett omfattande arbete, säger hon.

Samtidigt utvecklas nya transportsätt med stor hastighet – transporter som innebär att miljöaspekten tas till vara och som kan leda till ökat resande.

Hon menar att teknikutvecklingen framförallt drivs av att vi önskar ett friktionsfritt samhälle, men även av klimatmål och miljömedvetenhet. Tekniken, datoriseringen och AI ger idag möjligheter att göra saker som man inte kunde realisera tidigare och detta kommer att skapa helt nya transportformationer.

– Elflyg för passagerare för kortare sträckor kan vara verklighet redan 2030. Här behöver de mindre flygplatserna förbereda sig för att kunna ta emot den typen av trafik.

Det ska bli spännande att se vem som tar ägarskapet för dessa linjer. Blir det regionerna, kommunerna eller kommer det att göras på nationell nivå? säger hon.

 

Framtiden är redan här

Andra nya transporttekniker som är i mer eller mindre i pipeline är hyperloop och ”flygande båtar”.

Med Hyperloop kan gods och passagerare skickas i ”tågvagnar” i ett lufttryck nära vakuum, i ett horisontellt rör. Kapslarna drivs av linjärmotorer.

– Ursprungsidén kommer från Elon Musk. Nu håller några olika företag på att konkurrera om vem som kan bli först om tekniken, som är relativt billig, säger Erika.

Testerna har varit positiva. Bland annat har hyperloop testats i Nevada och i Centralmassivet där det inte finns höghastighetståg och en teststräcka mellan Paris och Toulouse planeras.

– Hyperloop går fortare än flyget. Detta kan vara ett alternativ till flyg, men frågan är hur mycket man kan transportera och med vilken frekvens, för kapslarna är relativt små, säger hon.

 

Ljudlöst och utan miljöpåverkan

En annan banbrytande teknik är uppfunnen av en svensk mästare i vindsurfing, Anders Bringdahl och en fransk seglare, Alain Thébault.

Företaget heter som produkten, Sea Bubbles, och erbjuder transport ovanför vattenytan med elbåtar som använder så kallad foilteknik. Båten flyger fram på två bärplan över vattnet, vilket innebär att den varken skapar oväsen, vågor eller stör havsbotten. Båtarna ska kunna ta upp till hundra passagerare, men används idag som båttaxi för maxi­malt fyra personer.

Sea Bubbles, som ligger i Frankrike, har prototyper som har provats på Seine för kollektivt resande och företaget påstår att de kan börja sälja tekniken. En stad som Stockholm kunde ha stor nytta av den här typen av transport - vi skulle kunna använda vattenvägarna ännu mer och metoden är mycket miljövänlig, säger Erika.