E-handeln växer mer än någonsin. Enligt en rapport från Svensk Handel kommer mellan nio och elva tusen butiker inom sällanköp att försvinna fram till år 2025. E-handeln beräknas samtidigt öka sin omsättning till trehundra miljarder kronor.
Siffran motsvarar 30 procent av detaljhandelssektorn. För varje 10:e miljard kronor behövs 70 tusen kvadratmeter nya lager, vilket givetvis påverkar behovet av geografiskt strategisk och exploateringsbar mark, säger Joakim Hedin på Bockasjö som har utvecklat och utvecklar ett flertal logistiklägen, bland annat Landvetter Logistikpark där en anläggning färdigställs i höst och en annan våren 2020.
- Just nu, generellt sett, är den faktor som driver logistiken e-handeln. E-handeln växer enormt. I vissa segment väntas den ta upp till 60 procent av marknaden och då behövs det nya lager och gamla måste ersättas, säger han.
Det innebär bland annat att lagren måste dimensioneras och utformas på ett nytt sätt och lokaliseras i närheten av konsumenterna.
- Eskilstuna blir därför ett väldigt spännande läge. Jag tror att Mälardalen är det område i Sverige som kommer att vara mest intressant i ett växande e-handelsperspektiv i framtiden, beroende på en hög penetration av befolkning i det området, säger Joakim Hedin.
Effektivare plocksituation
En annan logistiktrend är fortfarande automation. Det investeras allt mer i tids- och personalbesparande plocklösningar - åtgärder som kan få upp effektiviteten och därmed ta hem investeringskostnaderna lättare.
Antalet geografiska logistikkluster kommer också att bli allt vanligare, där aktörerna kan dra gemensam fördel av infrastruktur och företagsetableringar. I Skåne, till exempel, är Åstorp ett område där logistiken nu samlas och Göteborgs hamn med omnejd är ytterligare ett läge där logistiken buntas ihop, tack vare god logistisk infrastruktur och snabba förbindelser till Skandinaviens tre huvudstäder.
Attraktiva logistiklägen dräneras rimligen efter hand, men att de skulle ta slut är Joakim inte oroad för.
- Sett i ett internationellt perspektiv har Sverige fortfarande mycket mark i förhållande till antalet invånare, säger han.
Knoppande logistikgrenar
Sista milen-transporter har en tendens att bli dyra. Här behövs olika former av samtransporter hem till konsument och fler uthämtningsställen, menar han.
- Branschen har ännu inte hittat hem på det här området, så det finns mycket att göra och plats för nytänkande.
Att integrera e-handelsstrukturen med utbudet i butiken är också en utmaning framöver. I takt med att e-handeln tar marknadsandelar gissar han att de sällanköpsbutiker som finns kvar blir av mindre karaktär och kommer att fungera mer som skyltfönster för att exponera varor än som försäljningsställen.
- Det är hur som helst ingen tvekan om att logistikbranschen är en framtidsbransch med goda möjligheter, konstaterar han.
Text: Susanne Ringheim Kilje