Gunnar Skagerlind, försäljningschef på Siemens Financial Services, undersöker hur man med flexibel finansiering kan hjälpa logistikleverantörer att möta nya behov från detaljhandeln och konsumenter.
Den ökade trenden av e-handel visar inga tecken på att avta. Forskning visar att man i Europa kommer att se en 69 procentig ökning i paketvolym. Den svenska e-handeln omsatte 6,7 miljarder euro 2017 och experter förväntar sig en kontinuerlig tillväxt de kommande åren. I och med att 66 procent av svenskarna handlar på nätet är Sverige det överlägset ledande landet inom den nordiska e-handeln. Utöver den fortsatta volymtillväxten så ser man även en strukturomvandling av e-handeln. När det kommer till val av e-butik/detaljist så är bekväma leveransvillkor en viktig faktor för konsumenter. En global PwC rapport visar att nästan en fjärdedel av konsumenterna väljer var de handlar baserat på smidiga och pålitliga leveransvillkor. Dessutom är 40 procent av köparna villiga att betala en extra avgift för samma-dag leverans.
Med konsumenternas ökade förväntningar på e-butikerna så höjs även e-butikernas förväntningar på logistikleverantörerna. Eftersom detaljister som kan erbjuda snabb och flexibel leverans kommer att vinna kunder blir det de logistikföretag som underlättar leveransprocessen som vinner detaljister. Följaktligen behöver logistikaktörer vara redo att kontinuerligt anpassa och modernisera sig för att maximera kostnadseffektivitet och produktivitet och på så vis göra det möjligt för sina kunder att möta konsumenternas leveransförväntningar på ett kostnadseffektivt sätt.
Att investera i ny teknik är nyckeln för att uppnå detta. Internet of Things (IoT) skapar möjligheter för ett integrerat transportsystem där fordon, varor och infrastruktur kommunicerar med varandra. Till exempel förses transportflottor med GPS samt platsdata och informerar om faktorer så som dåligt väder som kan komma att försena leveranser. Att planera för dessa faktorer gör det möjligt för transportföretagen att leverera fler varor i tid. På samma vis kan man analysera data för att identifiera områden där effektivitet kan förbättras, t.ex. genom att identifiera effektiva förare och rutter. Smarta lokaliseringssystem gör det möjligt för företag att enkelt identifiera föraraktivitet, fordons position och leveransstatus i realtid vilket innebär att affärsprocesser kan effektiviseras.
Framöver kommer man förmodligen även se en radikal förändring i de transportmedel som används för godsleveranser. Självkörande fordon fortsätter att genomgå tester och kommer potentiellt att kunna producera väsentliga förbättringar i logistiksektorn. Många företag står inför en stor brist på förare och förarna står för 30 procent av transportkostnaderna. Förarlösa fordon kan öka tempot och flexibiliteten i fraktflöden och kan till skillnad från förare arbeta 24/7.
Att införa ny teknik tar däremot tid och att investera i nya fordon och teknologier kräver avsevärda kapitalutgifter. Skräddarsydda finansieringspaket möjliggör kostnadseffektiva investeringar och blir allt mer populära för att underlätta inköp av nya lastbils- och släpmodeller. Utrustningsfinansiering kan hjälpa logistikaktörer att omfamna ny teknik. Pay-to-use eller utrustningsfinansieringstekniker som leasing och pay-for-outcomes avtal där besparingar eller intäkter som genereras tack vare en specifik teknologi i sin tur finansierar månadsbetalningar. Dessa finansieringsmetoder är effektiva för att finansiera ny utrustning och teknik. Sådana finansieringsmetoder hjälper till att sprida ut utgifter över en överenskommen period. Investeringar i ny eller uppgraderad utrustning underlättar månatliga finansieringsbetalningar genom förväntade fördelar från ökad produktivitet, lägre driftkostnader, effektiv energianvändning samt tillgång till nya marknader. Det tar bort behovet av ett större initialt utlägg och ökar därmed tillgängliga medel för andra utgifter. Utrustningsfinansiering ger alltså logistikaktörer tillgång till den senaste teknologin utan att behöva binda kapital eller använda sig utav traditionella kreditkällor. Finansiering kan även täcka andra kostnader såsom installation samt bidra med flexibilitet att kunna uppgradera teknologi i takt med den teknologiska utvecklingen.
Till skillnad från traditionella och breda finansiärer, som kan sakna den omfattande tekniska kunskap som krävs för att utvärdera den effekt som potentiella investeringar kan medföra för logistikaktörer, så har finansiärer som specialiserat sig på transportbranschen förståelse för tekniken och dess potentiella framtida värde och praktiska tillämpning. Denna omfattande insikt i finansierad utrustning och teknologi gör det möjligt för specialiserade finansiärer att bedöma lämpliga och skräddarsydda finansieringslösningar som tillfredsställer företagens specifika behov. Expertis i utrustning och teknik samt finansiering gör det möjligt för specialiserade finansiärer att bedöma kostnadsbesparingar och/eller förväntade fördelar och intäkter under avtalets löptid och ta med dem i den finansiella uppgörelsen. Specialiserade finansiärer kan därtill föreslå finansieringsplaner som täcker, inte bara kostnaden för inköp, utan även en rad kostnader kopplade till användandet av utrustning och teknik. Det medför en ökad transparens avseende förväntade kostnader. Genom flexibel finansiering har logistikföretagen möjlighet att direkt dra fördelar av investeringar i utrustning och teknik istället för att skjuta upp dessa vinningar. En sådan tidsmässigt avvägd investering kan ge konkurrensfördelar.
E-handeln fortsätter att växa och konsumenter kräver allt mer. Logistikföretagen behöver vara redo att hjälpa detaljister möta dessa krav genom teknikinvesteringar som gör det möjligt att effektivisera. Ständig teknologiutveckling bjuder på många spännande möjligheter för branschen. Transportsektorn arbetar dock med snäva marginaler och investeringar måste vara hållbara. Logistikföretag som inte tar sig an utmaningen riskerar att hamna på efterkälken.