Transportindustriförbundet har tagit del av den lagändring i utstationeringslagen (Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare) som träder i kraft per den 2013-07-01 och som innebär att en utländsk arbetsgivare som stationerar ut en utländsk arbetstagare i Sverige för att här i riket inom ramen för EU:s princip om fri rörlighet tillhandahålla en tjänst i mer än fem dagar ska göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Arbetsgivaren skall dessutom utse och anmäla en kontaktperson i Sverige som ska kunna ta emot delgivningar och tillhandahålla handlingar som visar att kraven i utstationeringslagen är uppfyllda. I detta ingår bland annat krav på att arbetsgivaren garanterar arbetstagaren villkor såsom minimilöner, säkerhet och eventuella skyddsåtgärder.
Den arbetsgivare som inte följer reglerna ska betala sanktionsavgift eller vite.
Anmälningsplikten inträder senast vid den tidpunkt när den utstationerade arbetstagaren påbörjar sitt arbete i Sverige. Detta gäller dock endast om verksamheten skall pågå mer än fem dagar. Om det när verksamheten påbörjas är oklart hur länge verksamheten skall pågå, och verksamheten visar sig pågå mer än fem dagar, skall anmälan ske på den sjätte dagen som verksamheten bedrivs. Samma villkor gäller för kravet att anmäla en kontaktperson, något som endast krävs om verksamheten pågår längre än fem dagar.
För transportbranschen innebär detta främst att den utländske arbetsgivaren som stationerar ut en utländsk chaufför i Sverige för att här utföra transporter skall anmäla detta till Arbetsmiljöverket [om verksamheten skall pågå mer än fem dagar] samt även utse och anmäla en kontaktperson. Någon anmälningsplikt för den svenske uppdragsgivaren (såsom en speditör) finns ej i lagen utan det är arbetsgivaren som har denna skyldighet.
Notera dock att utländska chaufförer med svensk F-skatt som här i landet anlitas av en svensk uppdragsgivare kan anses som arbetstagare av Skatteverket istället för som enskild näringsidkare. I sådana fall kan den svenske uppdragsgivaren ses som arbetsgivare och då kunna komma att omfattas av denna anmälningsskyldighet.
Transportindustriförbundet har ställt frågan till Arbetsmiljöverket om hur detta skall fungera i praktiken vid s.k. cabotagetransporter vilka får utföras inom Sverige under vissa tidsbegränsade villkor. När en internationell last är avslutad får chauffören utföra tre cabotagetransporter inom sju dagar. Om arbetsgivaren eller uppdragsgivaren vid verksamhetens början, dvs. vid den tidpunkt som den första cabotagetransporten påbörjas, inte vet om dessa tre transporter tar fyra, fem, sex eller sju dagar att utföra så behövs ingen anmälan göras förrän den sjätte dagen, om det skulle visa sig att verksamheten då ännu ej är avslutad. Samma villkor gäller för anmälan av kontaktperson som även den i så fall inte måste anmälas [och utses om ingen tidigare har utsetts till kontaktperson] förrän på den sjätte dagen.
Läs mer på:
www.transportgruppen.se/ForbundContainer/Transportindustriforbundet