Den 6- 8 oktober fylls Elmiamässan i Jönköping av politiker, branschorganisationer, forskare samt svenska och internationella transportföretag som knyter nya kontakter, låter sig inspireras och uppdateras om senaste nytt i infrastruktursektorn. Under tre intensiva dagar arrangeras Nordic Rail, Future Transport och nykomlingen Nordic Road med ett fullspäckat kostnadsfritt seminarieprogram.
Tre dagar i början av oktober samlas stora delar av transportsektorn på en och samma plats, nordens största mötesplats för den som arbetar med transportfrågor, planering, underhåll eller utbyggnad av väg- och järnvägsnätet. Ett omfattande seminarieprogram är knutet till de tre mässorna. Under de tre mässdagarna har varje för- och eftermiddag specifika teman.
–På Nordic Rail inleder vi mässan med temat ”Människan i centrum”. På eftermiddagen växlar vi över till ”Järnvägen som tillväxtmotor”. På Future Transport präglas den första dagen istället av temana ”Staden” och ”Brytningstid”, säger Jörgen Nyström, Elmiamässans projektledare för Nordic Rail, Future Transport och Nordic Road.
Varje mässa arrangerar ett eget nyckelseminarium. Dessutom arrangeras fackseminarier och utställarseminarier som erbjuder både djup och bredd. Några av de högaktuella ämnena som återspeglas i seminarieprogrammet är Sverigeförhandlingen samt järnvägsbranschens organisation i de nordiska länderna. Seminarieformerna varierar mellan föreläsningar, paneldebatter och intervjuer.
Nyckelseminarium om näringslivets transporter
Mässans första nyckelseminarium arrangeras på temat ”Tramways in the nordic countries”. På seminariet presenteras spårvagnsystemen i de nordiska länderna, liksom utbyggnadsplaner i respektive land.
Dag två arrangeras nyckelseminariet ”Näringslivets vision om bättre transporter i Norden”. Här diskuteras bland annat frågan om hur ansvaret fördelas för transporter som kan stödja den nordiska företagsamheten. Dag tre arrangeras nyckelseminariet ” Nordic civil works in an international perspective”, med fokus på utländska entreprenörers allt viktigare roll i nordiska infrastrukturprojekt.
På eftermiddagen den andra mässdagen presenteras finalisterna i Future Transport Awards, en utmärkelse som delas ut i tre kategorier: public transport, intermodal goods och i den nyinstiftade kategorin road safety.
Trafikverkets nya generaldirektör medverkar
–Ett intressant inslag på mässan blir förstås ett av de första seminarierna med Trafikverkets nya generaldirektör, Lena Erixon. Trafikverket står inför ett antal utmaningar och många av mässbesökarna är förstås nyfikna på vad hon har att säga. Årets mässa innehåller fler engelskspråkiga seminarier än tidigare, vilket bland annat beror på att det internationella intresset för den nordiska infrastruktursektorn ökar i takt med att antalet stora projekt blir fler, säger Jörgen Nyström.
Matchmaking
Han rekommenderar mässbesökarna att anmäla sig till Nordic Rail Buffé, en uppskattad ”Mässa i mässan” då mat och dryck dukas upp i mässgångarna efter att seminarieprogrammet avslutats för dagen. Besökarna kan därefter mingla och knyta kontakter med utställare och beslutsfattare under avslappnade former. De tre infrastrukturmässorna arrangerar även professionell matchmaking, en arena för möten mellan upphandlare och entreprenörer från olika länder. Trafikverket står som värd för flera matchmakingevent och söker bland annat internationella entreprenörer till Västra Länken, Ostlänken, Mälarbanan och dubbelspårsutbyggnaden mellan Göteborg och Borås. Exempel på andra infrastrukturprojekt där Trafikverket söker nya entreprenörer via matchmaking är Getingmidjan på Stockholms central, dubbelspårsutbyggnad och stationsbyggnation i Varberg samt fyrspårsutbyggnaden mellan Flackarp och Arlöv.
Många internationella inslag i seminarieprogrammet
”Götalandsbanan-vad händer nu?”, ”Ökad kapacitet med längre godståg”, ”Så utvecklar vi trafikinformation och stationer” samt ”Moderna tågledningssystem-globala kundkrav” är några exempel på seminarier som arrangeras under de tre intensiva mässdagarna.
I seminarieprogrammet förekommer även många internationella inslag i form av engelskspråkiga programpunkter och internationella deltagare. Mässbesökare som vill uppdatera sig kring vad som är på gång i infrastruktursektorn har goda möjligheter att göra internationella utblickar. Intercityprojektet i Norge, presentation av de nya tågsystemet i Storbritannien under rubriken ”Infrastruktur och höghastighetståg” samt en internationell utblick på temat ”Hur introduceras och implementeras ny signalteknik för järnväg i olika länder?” är några exempel på seminarieprogrammets internationella inslag.