Den finska logistikkoncernen Posti genomför nu ett försök där man testar framtidens teknologi inom näthandelslogistik och postutdelning. Vid försöket testas för första gången i Finland och för första gången i en bebodd stadsmiljö i Europa hur en robothelikopter (drönare, en obemannad luftfarkost) kan utnyttjas för utdelnings- och transportsyften.
Robothelikoptern flyger i Helsingfors från fastlandet till ön Sveaborg, som är placerad på Unescos världsarvslista.
Robothelikoptern transporterar 2-5 september lämpliga paket beställda av invånarna på Sveaborg. Den genomsnittliga flygresan från fastlandet till Sveaborg är cirka 4 kilometer lång. Vid det här försöket testas endast transport av paket, övrig post såsom brev och tidningar levereras som vanligt till postmottagarna som sjötransporter.
De nya teknologierna påskyndar webbkommersen
Försöket är en del av Postis nyskapande verksamhet. Posti utvecklar och testar tillsammans med sina kunder och partners snabba och enkla transportlösningar och -sätt som stöder webbutikerna.
– De nya teknologierna gör webbkommersen enklare och snabbare både för avsändare och mottagare. Vi vill testa olika utdelningsalternativ lämpliga för finländska förhållanden som kan ge kunderna fler valmöjligheter, säger Jukka Rosenberg, direktör för Postis Paket- och logistiktjänster.
Postis samarbetspartners vid testet av robothelikoptrar är Sharper Shape Oy, som svarar för teknik och drift under försöket, samt Verkkokauppa.com. Försöket har beviljats tillstånd av Trafiksäkerhetsverket Trafi som är underställt kommunikationsministeriet.
Finland erbjuder en av världens mest flexibla verksamhetsmiljöer för automatiserad trafik. Lagstiftningen och myndighetsverksamheten ger ett starkt stöd för utveckling av verksamheten.
– Obemannade flyg är ett nytt, snabbt växande segment inom luftfarten som erbjuder helt nya affärsverksamhetsmöjligheter. Som Finlands luftfartsmyndighet vill Trafi ge omfattande möjligheter till försök med obemannade luftfarkoster. Avsikten är att skapa en gynnsam miljö för testning, utveckling och drift av obemannade luftfarkoster, konstaterar ledande expert Jukka Hannola på Trafi.
Postis försök utförs i bebodd stadsmiljö och utan ögonkontakt med farkosten, vilket ställer hårda krav på tekniksystemen och driften. Flygsäkerheten bygger på tekniska lösningar, utbildning och noggrant detaljerade processer.
– Vi planerar flygturerna lika omsorgsfullt som då det gäller bemannade flygningar, säkerheten är det viktigaste. Finland ligger i världstopp inom branschen och samarbetet mellan myndigheter och företag löper smidigt, säger Tero Heinonen, vd för Sharper Shape som ansvarar för driften av flygverksamheten.