Den 18 december öppnar den 2 109 meter långa Sundsvallsbron över Sundsvallsfjärden. Bron är en del av ett större projekt, E4 Sundsvall, som syftar till att förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och miljön på ett 20 kilometer långt vägavsnitt från Myre till Skönsberg.
- Äntligen är det dags att få manifestera att det här lyckade arbetet är klart. Det har blivit mer och mer tydligt att lokalbefolkningen ser nyttan och betydelsen av projektet för Sundsvall, även på lång sikt. Det är verkligen värt att fira, säger Lena Nordung som är kommunikationsansvarig på Trafikverket Region Mitt.
Tidigare i höstas öppnades också den 20 km nya E4:an söderut från bron till Myre söder om Njurunda. Kostnaden för både bron och de nya vägsträckningarna har hållit sig inom budgeteramen på 4,6 miljarder kronor i 2011 års penningvärde. Kostnaderna för själva bron blev drygt 1,5 miljard.
Den nya bron med sin segelfria höjd om drygt 30 meter över vattenytan ger ett imponerade blickfång. Brons stållåda gjordes i mindre delar i Tyskland och fraktades till Stettin. Där svetsades de samman till hela brospann för passning mellan de 10 mellanstöden. Bron har även en gång och cykelbana på brons västra sida, sammankopplat med ett befintligt cykelvägnät på båda sidor om fjärden.
Landfästena blev en svår utmaning för broentreprenören. Det var många svåra vinklar att ta hänsyn till vid formsättning av på och avfartsramper, anslutande broar samt flera passager genom landfästena. Även tillverkningen av brons stållåda blev en utmaning, då inte två tvärsnitt på bron är lika. Bron har sex körfält vid på och avfartsramper med en bredd som mest 35 meter. Mot mitten av brobanan smalnar den av till 21,5 meter.
.”Dubbelkrum” blev Sundsvallsbron
20 år efter att det första pennstrecket drogs för bron, är detta mäktiga blickfång öppet för alla passerande E4- resenärer. En av de 14 arkitekterna bakom det vinnande broförslaget var Henrik Rundquist.
– Det var landskapet som avgjorde brons form i en dominerande omgivning bestående av norra och södra stadsbergen. Grundtanken var, att bron skulle uppfattas som en del av landskapet och inte konkurrera om stadens uppmärksamhet.
Av arkitekterna fick broförslaget namnet ”Dubbelkrum” då bron över fjärden svänger i både sid- och höjdled. Enligt juryn kunde inget annat förslag mäta sig med ”Dubbelkrum” vad gällde arkitektur, detaljer, ekonomi och byggbarhet. För att bron skall smälta in i miljön kommer belysningen att ske från sidan och underifrån. Inifrån staden skall det då kännas, som att brobanan nästan svävar över vattnet som en vinge.
Namnet ”Dubbelkrum” blev dock bara ett arkitektnamn på bron och som måhända lever kvar i folkmun. Enligt Trafikverket är bron över Sundsvallsfjärden officiellt döpt till ”Sundsvallsbron”
Försenade broavgifter
Regeringen har för avsikt att ta beslut om och införa broavgift för bron över Sundsvallsfjärden. Avgiften ska tas ut alla dagar, dygnet runt. Allt ska ske automatiskt när bilisten kör förbi betalstationen vid bron och denne får ett inbetalningskort i efterhand.
Transportstyrelsen har tidigare informerat om att det tänkta startdatumet för broavgiften har varit den 1 januari 2015. Men eftersom riksdagens budgetbeslut har försenats och att nödvändiga lag- och förordningsändringar inte kan genomföras innan dess, hinner inte allt bli klart tills årsskiftet. Nytt tänkt startdatum är i stället den 1 februari 2015.
– Från vårt håll är det inga tekniska problem med ett senarelagt startdatum. Utmaningen för oss ligger i stället i att få ut information till alla bilister. Det är något vi tittar på just nu, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.
Ny E4-sträckning
Närmar 40 000 fordon per dygn passerar E4 genom Sundsvall. För trafikanterna har bron och dess vägsträckning varit efterlängtad. E4- sträckan söder om bron är 20 km lång och går mestadels genom skogs- och odlingslandskap. Den gamla sträckan över Kvissleby med sina rödljus är nu ett minne.
Fem planskilda trafikplatser och 33 broar finns på den nya sträckningen. Leden gör, att E4- trafiken söderifrån leds in på den nya sträckningen i Myre strax söder Njurunda kyrka. Därifrån är det sedan raka spåret utan vägkorsningar ända upp till Midlanda flygplats norr om Sundsvall.
Den nya sträckningen har även fått pris för gestaltningen av vägen, som smälter in landskapet.
Tidsvinstsvinst
Trafikproppen Sundsvalls Centrum är nu ett glömt minne för genomfartstrafiken. Förutom en bättre framkomlighet innebär den nya E4-dragningen även en avsevärd förbättring av miljön. Runt tolv minuter tar det numera att köra från sträckan Myre och förbi Sundsvall. Tack vare den nya trafikleden på nya bron över Sundsvallsfjärden gör trafikanterna en rejäl tidsvinst vid passerandet av staden.
Terrassering av vägbanorna
Många bergskärningar har gjorts längs vägsträckan. Vid hällmarkerna förbi Fläsian har körbanorna terrasserats och försetts med parkeringsplatser. Detta mindre ingrepp i miljön möjliggör för trafikanterna, att ta del av den vackra havsutsikten. Det norrgående körfältet ligger lägre än det södergående, vilket gör att havsutsikten kan beskådas från två parkeringsplatser.
Vid avfarten, Skönsmon, söder om bron passerar E4- sträckningen endast några meter från ostkustbanans banvall. För att stadga upp denna byggdes en Gabionmur med inspektionsluckor.
20- årig totalentreprenad
Trafikverket provade en ny entreprenadform på sträckan Myre – Skönsmon. I Peab:s totalentreprenad ingick nämligen även drift och underhåll under en tid av 20 år. En entreprenadform som utmanar entreprenörernas kreativitet. Peab fick entreprenaden och kunde minska byggtiden med ett år. En tidsvinst för både Peab och Trafikverket. För Peabs:s del blev det en bonus på 30 miljoner kronor. För Trafikverket och trafikanterna kortades byggtiden med ett år.
Källor: Trafikverket, Transportstyrelsen