Nu planeras nya Narviks hamn

Vy över nordnorska Narviks hamn. Foto: Rune Dahl
Vy över nordnorska Narviks hamn. Foto: Rune Dahl

Narviks hamn - LKAB:s och numera även Northland Resources största utskeppningshamn – planeras att byggas ut i stor skala för att öka container- och bulkkapaciteten. Men eftersom det är trångt om plats i de centrala hamnområdena tittar man på fyra alternativa etableringsställen en bit utanför Narvik. Nordsvenska och nordfinska aktörer, som visat intresse för att etablera verksamheter där, hålls löpande informerade om hamnplanerna av det kommunalt ägda hamnbolaget Narviks havn KF.

Det brukar sägas att Narviks hamns stora fördel är att den är isfri året runt, men hamnen ligger också relativt skyddat för väder och vind. Hamnen består av tre delar: LKABs bulkhamn, de centrale hamnområdena med ”utstickarkajerna” samt djuphamnkajen vid Fagernes med intermodale anläggningar.

 ”Motorways of the Sea”-hamn
Narviks hamn utsågs för ett par år sedan till en så kallad ”Motorways of the Sea”-hamn av EU, en utnämning som bara Oslos hamn har förutom Narvik i Norge.  Hamnen är framför allt en bulkhamn – varje år skeppas 18–20 miljoner ton gods ut via hamnen, varav det mesta är malm från de svenska gruvorna. Tack vare god infrastruktur med järnväg finns planer på att bygga ut containerområdet med 45 000 kvadratmeter.  Narvik är även det största logistikcentret i Nordnorge, där företag som Schenker, PostNord och Posten Bring har verksamheter. Mer än 90 procent av alla dagligvaror som ska levereras till Nordnorge kommer till Narvik med järnväg.

 Utnyttjad till bristningsgränsen
Med stora pågående utbyggnadsprojekt kommer Narviks hamn snart vara utnyttjad till bristningsgränsen.  Störst utbyggnadsplaner har LKAB, som forslat järnmalm via hamnen sedan 1903. Så sent som i våras meddelade gruvjätten att de kommer att göra ytterligare en miljardinvestering i hamnen, en av flera gigantiska investeringar i hamnen på senare år. Den här gången handlar det att bygga en ny kaj och en skeppslastare, som kommer att göra det möjligt att lasta två båtar samtidigt. Till investeringen hör också en ny siktstation för järnmalmspelletsen, en ny provtagningsanläggning och dito driftcentral.

Med ett mer flexibelt och även mindre sårbart transportsystem räknar LKAB med att öka utskeppningskapaciteten från dagens drygt 20 miljoner ton till närmare 30 miljoner ton per år. Men Rune J Arnøy, hamndirektör på Narviks hamn, tror inte att det stannar där.

– Vi tror det kommer att närmare 40 miljoner ton om året, säger han.

Det relativt nyetablerade gruvbolaget Northland Resources, som bryter järnmalm i Sverige och Finland, hyr ett 40 000 kvadratmeter stort hamnområde i Narvik.

– En ny anläggning och en kaj till Northland är färdigbyggd och i drift, säger Rune J Arnøy.
Northlands hamnterminal sysselsätter 35-40 personer.

Helt nya aktörer
Varken Northland eller LKAB kommer att omlokalisera sin verksamhet till det nya etableringsstället, som går under projektnamnet ”Nya Narviks Havn”, tror Rune J Arnøy.
– De är så väletablerade här så de kommer inte att flytta med på kort sikt. Det kommer att bli helt nya aktörer, säger Rune J Arnøy och nämner gruvbolagen Kiruna Iron och Jokkmokk Iron Mines som två potentiellt nya aktörer i Nya Narviks hamn.

– Vi märker ett stort intresse från både Finland och Sverige för hamnprojektet, säger Rune J Arnøy som berättar att i Finland har de haft kontakter på både industriell och myndighetsnivå.

– Vi håller dem orienterade löpande.

 Fyra alternativ
Projektet Nya Narviks hamn avser både en ny bulk- och containerhamn.  De fyra alternativa etableringsställena är Grunnstadvika, Framnes, Håkvik och Grindfjord. Närmast ligger Framnes som praktiskt taget ansluter till LKAB:s bulkhamn, längst ut på Narvikshalvön där Beisfjorden möter Ofotfjorden.

Längre bort ligger Håkvik, cirka 13 kilometer från Narvik. Här finns möjligheter att bygga en ny bulkhamn, en industripark och containerhamn, framgår av ett dokument framtaget av Narviks hamn. Det inseglingsfria djupet vid kaj skulle vara 35 meter. Två kajer med en längd av 800 meter och 600 meter finns utrymme för i Håkvik.

Järnvägsförbindelser
I Grindfjord, som ligger vid ett brant fjäll längs Ofotfjorden, finns ”obegränsade” möjligheter att bygga underjordiska silon för förvar av malm. Underjordiska silon har LKAB byggt i sin bulkhamn. De har fördelen av att malmen förvaras torrt och dammfritt till dess att den ska skeppas ut. Grindfjord ligger inte långt ifrån Håkvik och det kan mycket väl bli så att både Grindfjord och Håkvik byggs ut. Då skulle Grindfjord bara fungera som en bulkhamn medan Håkvik blir både en container- och bulkhamn och samma järnvägsförbindelse skulle serva båda anläggningarna.
Relativt detaljerade planer finns redan för hur järnvägsförbindelsen till Håkvik skulle kunna se ut. Man tänker en sju kilometer järnvägsbana från Narviks hamn, varav fem kilometer går i tunnel. Till det kommer en smal järnvägsbro över fjorden och Fagernesströmmen. Håkvik skulle kunna stå färdig om sex till åtta år.

 Mycket planeringsarbete återstår
– Det är krävande att etablera en ny hamn, inte minst finansiellt. Vi måste fylla ut sjöbotten, spränga berg och bygga järnvägsinfrastruktur, säger Rune J Arnøy, som förutspår att byggstart för Nya Narviks hamn kommer att ske mellan 2016 och 2018.

 

 

 

 

Vy över nordnorska Narviks hamn. Foto: Rune Dahl