”Höj målet för förnybart i transportsektorn”

Foto: Scania
Foto: Scania

År 2020 ska Sverige nå 10 % förnybart i transportsektorn. År 2013 nådde vi 15.6 %, enligt Energimyndighets siffror. 2030-sekretariatet jublar åt framgången men vill också se ett kraftigt höjt mål, annars riskerar incitamenten för fortsatt utveckling att avstanna.

 
Andelen förnybar energi i transportsektorn uppgick till 15,6 % 2013, jämfört med 12,6 % år 2012 år, enligt Energimyndighetens nya siffror. Sverige klarar därmed med mycket god marginal målet i EU:s förnybarhetsdirektiv på 10 % förnybar energi till år 2020.
 
- Det är en fantastisk framgång för Sverige, som förtjänar att firas och visar att en snabb omställning är möjlig! Inte minst är det i dessa dagar skönt att vi kunnat minska vårt beroende av fossil olja, bensin och diesel, som huvudsakligen kommer från Ryssland, kommenterar Mattias Goldmann, vd för Fores med 2030-sekretariatet.
 
Regeringen har beslutat att Sverige ska nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta år 2030, vilket av FFF-utredningen tolkas som att transportsektorns klimatpåverkan till dess ska minska med 80%. I det perspektivet är både 10 % och 15 % alltför lågt satta delmål, menar 2030-sekretariatet.
 
- Futtiga mål riskerar bli futtiga åtgärder. För att få en fortsatt snabb omställning är det viktigt att höja förnybarhetsmålet för transportsektorn till minst 20, helst 25 procent år 2020, och att konkretisera 2030-målet enligt FFF-utredningen förslag, säger Mattias Goldmann.
 
Bland de förnybara drivmedlen var HVO-diesel störst och ökade mest, medan FAME-diesel minskade marginellt och etanol minskade 13 %, allt jämfört med 2012. Biodrivmedel för låginblandning ökade medan koncentrerade biodrivmedel minskade.
 
- Det går inte att låginblanda sig till en fossilbränsleoberoende fordonsflotta och därför är nedgången för E85 och den fortsatt låga andelen gas- och elbilar bekymmersam, säger
Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatets sammankallande.  Vi behöver en tydlig och långsiktig stimulans för tekniker som verkligen är fossilbränsleoberoende, och där kan en riktig bonus-malus-beskattning ha stor betydelse. Vi bedömer att det finns politisk majoritet för detta redan nu.
 
FFF-utredningen föreslår en fordonsskatt av bonus-malusmodell, där de bästa bilarna får en mycket kraftig bonus som finansieras av bilarna med högst utsläpp. Modellen har diskuterats sedan 2009 då den infördes i Frankrike med god effekt, utreddes på Finansdepartementets uppdrag 2011 och finns fullt ut konkretiserad i FFF.
 
2030-sekretariatet har skapats av tankesmedjan Fores för att säkerställa att Sverige uppnår en fossilbränsleoberoende fordonsflotta år 2030. Sekretariatet representerar de tre sektorer där förändringen måste ske; Bilen/fordon, Bränslet och Beteendet.