Forskare i Umeå och Åbo utvecklade fossilfri bensin

Bensinstation från fossila bensinens dagar. Hur länge ännu, är frågan. Foto: Creative Commons, kredit: Falkenpost

Det var forskarlag vid Umeå universitet och Åbo Akademi, som tillsammans lyckades utveckla ett drivmedel som är helt baserat på biomassa, men har samma egenskaper som fossila bränslen. Upptäckten kan enligt forskarna beskrivas som revolutionerande.

En gammal Saab, en stuga i Västerbotten och ett mystiskt inbrott på laboratoriet kantade arbetet. Drivmedlet som kan ersätta dagens bensin utvecklades i största hemlighet för att hålla industrispioner på avstånd.

Jyri-Pekka Mikkola är professor vid både Åbo Akademi och Umeå universitet och har specialiserat sig på hållbar kemisk teknologi.

Han förklarar processen som fungerar så att det matas in blandning av vatten och etanol i en katalysator. Ut kommer bensin som är bättre än fossilt och dessutom gasol och rent vatten.

– Om vi tänker på hur vi får fram etanol, så är det ju enbart socker och det är den vanligaste biomassan i dag. Du kan ta matavfall, jordbruksavfall, gammalt tidningspapper, ja nästan vad som helst som innehåller socker som kan jäsas till etanol och då får vi fram det som vi behöver, säger han till Svenska Yle.

Mikkolas anläggning är i containerformatet och kan byggas för betydligt mindre summor ungefär var som helst.

Sveriges konsumtion per år är 15 miljarder liter per år och Finlands ungefär hälften så mycket. 

- Vi måste förändra vår konsumtion radikalt.
Tanken är att ett åkeri eller ett taxibolag ska kunna köpa en container och producera sina drivmedel lokalt. Likaväl kan produktionen ske bakom en bensinmack eller hos en byaförening, säger Mikkola till Svenska Yle.

Nya drivmedlet ska fungera i alla motorer, hävdar forskarteamet. Produkten som kommer ut är antingen bensin eller diesel, men dessutom kommer det ut gas som också kan driva en bil eller varför inte användas för att koka mat på.

En tredje produkt som kommer ut ur katalysatorn är vatten, också det en allt dyrbarare vara.

Det nya drivmedlet ska fungera i alla motorer eftersom det handlar om exakta kopior av fossila drivmedel, men utan att en enda fossil molekyl ingår.

En del av utvecklingsarbetet har gjorts på Biskopsgatan i Åbo, en del djupt inne i de västerbottniska skogarna.

När det handlar om helt revolutionerande teknik gäller absolut sekretess enligt Mikkola.