Konecranes samarbetar om smarta kranar

Konecranes huvudkontor och kranfabrik i Hyvinge, Finland. Foto: Markku Björkman
Konecranes nya koncept - intelligent förenade industrikranar . Bild: Konecranes
Så kallade smarta kranar förväntas ge bättre kommunikationskapacitet, minskad latens genom införandet av mobilnätteknik och privata bredbandsnät. Datakraften som tillhandahålls i nätverksinfrastrukturen kommer att förbättra kommunikationerma. Foto: Konecranes

Konecranes har tecknat ett treårigt samarbetsavtal med dataoperatören Ukkoverkot och Nokia för ett privat LTE mobilnät som utnyttjar 5G-koncept och en global digital automationsplattform för forskning och produktutveckling.

- Med detta avancerade nätverk har Konecranes omedelbar möjlighet att utnyttja framtida teknik och utveckla 5G-kapaciteter. Vi tror att bättre kommunikationskapacitet, minskad latens. Den datakraft som tillhandahålls i nätverksinfrastrukturen kommer att förbättra vårt nuvarande erbjudande eller leda till något helt nytt. Den nya mobilnättekniken har potential att föra maskin-till-maskinkommunikation, IIoT-säkerhet och maskininlärning till nästa nivå, vilket skulle gynna hamnar och stor tillverkningsverksamhet, förklarade Juha Pankakoski, vice verkställande direktör för  Konecranes Technologies.

Det privata mobila bredbandet, som ska byggas på Konecranes lokaler i Hyvinkää, kommer att påskynda forskningen och produktutvecklingen inom området Industrial Things of Things och affärsrelaterad bredbandsanslutning.

- Samarbetsavtalet är väldigt attraktivt förföretaget Ukkoverkot och stöder vårt företags strategi och teknik-banbrytande utsikter som leverantör av mikrooperatörsnätverk, säger Jouko Tuppurainen, vice verkställande direktör för industriförsäljning vid Ukkoverkot.

- Privata bredbandsnät ger en helt ny nivå av avancerade och robusta trådlösa anslutningslösningar till olika företagsegment och industrier, och det är ett område där Nokia vill expandera, sade Stephan Litjens, chef för Digital Automation, Nokia.

- Vår teknik gör det möjligt för Konecranes att öka automationsnivån och analysen avsevärt genom att lägga till fler sensorer, ställdon, videokameror och andra apparater till sin redan världsledande lösning, tilllade Litjens.