Elbilssverige slöt upp på eCarExpo

Pristagarna samlade på eCarExpo. Fr.v: Tommy Enqvist, Årets Elbilsförare i Sverige, Teslas representant, Obai Baroudi, prisades för Årets Elbil, Tesla Model X samt Bengt Östling, vd Dala Energi, vinnare i kategorin Årets laddplats. Foto: Christer Wiik
Tesla Model X uppställd på eCarExpo i Nacka Strand. Foto: Christer Wiik

I helgen fick huvudstaden ta del av Nordens första elbilsmässa, eCarExpo, som en vecka tidigare hade haft Sverigepremiär i Göteborg. Mässan, som i Stockholm ägde rum i Nacka Strand, tog ett helhetsgrepp om elfordonsbranschen och samlade nyheter från marknadens biltillverkare, elbolag och företag. Här fick mässpubliken veta allt om marknadens elbilar, elhybrider och hur och var man kan ladda bilen. 

Intresset för elbilar växer snabbt, inte minst i takt med att fler och fler väljer de fossilfria alternativen. Men också frågorna kring elbilar, laddhybrider och om hur väl utbyggd Sveriges infrastruktur för laddning är många och alla dessa spörsmål ventilerades på eCarExpo.

Bland bilnyheterna på mässan visades såväl nya laddhybrider från ett flertal bilföretag och rena elbilar med nya teknik och långa räckvidder, bland annat från Audi, BMW, Hyundai, Kia, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Tesla, Volkswagen, Volvo och Toyota. 

Under eCarExpo arrangerade Elbil Sverige och tidningen Elbilen, en tävling i tre kategorier inom elbilssegmentet:

Årets Elbilsförare i Sverige En person som kör egen elbil och som bidragit till elbilars popularitet och inspirerat fler att köra elbil.

Årets Elbil i SverigeBilen ska vara en ren elbil som bidragit till ökat intresse för eldriftens möjligheter och som har goda köregenskaper.

Årets laddplats i SverigeEn laddplats med bra geografiskt läge, stöd för flera standarder, som är pålitlig och som har omkringliggande faciliteter.

”Årets Elbilsförare” blev elbilsentusiasten Tommy Enqvist med följande motivering: ”För att under ett kvarts sekel som elbilist och på ideell basis ha inspirerat svenska företag att utveckla och sälja laddstolpar, hamburgerrestauranger att erbjuda laddning och för att ha lagt grunden för Sveriges första och största karttjänst för laddplatser, uppladdning.nu”

Till ”Årets Elbil” utsågs Tesla Model X och så här lät motiveringen: ”Tesla Model X är den första rena elbilen med generösa bagageutrymmen och plats för sju fullvuxna personer. Utrustad med dragkrok löser den enkelt alla tänkbara transportbehov och med sin oslagbara räckvidd i kombination med Europatäckande nätverk av Superchargers gör en långresa möjlig för storfamiljen på väg till svenska fjällen eller den franska Rivieran. Tesla Model X visar att det är fullt möjligt att utveckla morgondagens kompromisslösa elbil redan idag”

Dala Energis nya snabbladdningsstation i Rättvik blev "Årets Laddplats 2016". Och det var bolagets vd Bengt Östling som fick hämta priset. Utdrag ur nomineringen: ”Dala Energis snabbladdare i Rättvik kan tack vare sin effekt på 100kW ladda upp till tre elbilar samtidigt vilket minimerar risken för laddkö när elbilarna snart blir fler på vägarna. Framtidssäkrad och utrustad med väderskydd samt placerad i närhet till restauranger och affärer gör att Dala Energis snabbladdstation i Rättvik tillgodoser laddbehovet för både dagens och morgondagens elbilsförare”

Läs mer om eCarExpo i Nordisk Infrastruktur Nr.6