Försäkringsbolaget If har den senaste tiden fått larm om flera oseriösa flyttfirmor som lurat sina kunder på både pengar och bohag.
– Även om de flesta flyttfirmor är seriösa finns det tyvärr flera bolag som bluffar och fuskar. Som kund kan man bli rejält lurad. Vi har sett flera fall där personer blivit av med pengar – eller hela sitt bohag, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
Varje år flyttar mer än en miljon svenskar inom Sverige, enligt siffror från SCB. Det är mer än 3 000 personer om dagen. Varje person i Sverige förväntas flytta inom landet elva gånger under sitt liv.
Det kan vara skönt att låta en flyttfirma göra jobbet. Men det gäller att se upp, för det finns skojare på marknaden. If har den senaste tiden fått larm om flera oseriösa aktörer i flyttbranschen.
Att undvika oseriösa firmor kan vara svårt. Bedragare är inte lätta att upptäcka då de ofta gömmer sig bakom snygga hemsidor med vackra formuleringar. En del bluffirmor mörkar att de kör utan trafiktillstånd och inte har ordentliga försäkringar.
– Det är mycket som kan inträffa under en flytt. Saker kan gå sönder eller försvinna. Det faktum att bedragarna ofta saknar yrkestrafiktillstånd, F-skattsedel och försäkringar gör att de utsätter sina kunder för stora risker. Kunderna saknar helt och hållet skydd om något går snett, säger Caroline Uliana.
Ett kännetecken för många av fifflarna är att de erbjuder låga timpriser och kontant betalning. Att slutnotan för flytten sedan landar en bra bit över överenskommet pris är ingen ovanlighet.
– Se till att alltid ha ett skriftligt avtal där pris, arbetets omfattning och alla övriga överenskommelser ingår. Betala alltid först efter att tjänsten är utförd, med kort eller mot faktura, fortsätter Caroline Uliana.
Från den 1 augusti 2016 ska det bli möjligt att göra rutavdrag för flytt av bohag och annat lösöre mellan bostäder.