​SECA - vad hände sen?

Foto: Ostkusthamnar i samverkan
Foto: Ostkusthamnar i samverkan

År 2008 skärpte EU det så kallade SECA-direktivet, alltså kraven på att hålla svavelhalten i marina bränslen låg för att påskynda sjöfartens utveckling av miljövänliga drivmedel. Ostkusthamnar i samverkan uppskattar direktivet, men efterfrågar samtidigt uppföljning av detsamma.

Sjöfarten det transportslag som erbjuder omedelbar avlastning av den hårt belastade landinfrastrukturen. Samtidigt är sjöfarten det transportslag som släpper ut minst koldioxid per tonkilometer. Att sjöfarten behöver bli mer miljövänlig är dock ett faktum. Ostkusthamnar i samverkan gjorde under hösten en undersökning som visar att framförallt när det kommer till utsläpp av miljöfarliga partiklar så finns det att mycket att göra för branschen.

Att SECA-direktivet genomfördes och skärptes är således bra ur en miljösynpunkt, och bör av den anledningen utökas. Direktivet ställer nyttiga krav på hela branschen att bli renare. Regeringen bör dessutom verka för att fler internationella överenskommelser som minskar sjöfartens klimatpåverkan kommer till.

En ytterligare aspekt som direktivet bidragit med är att göra sjöfarten dyrare. Detta slår hårt mot Sveriges internationella konkurrenskraft. Erik Zetterlund, vd på Oxelösunds hamn, menar att det saknas analyser på hur hårt direktivet slår mot svensk export.

– SECA-direktivet är bra ur miljösynpunkt, men samtidigt skadar det såklart svenska företag om det gör att exporten till sjöss blir dyrare. I längden skadar även det miljön eftersom exportörer tvingas välja mer miljöskadliga alternativ av ekonomiska skäl, säger han.

Ostkusthamnar i samverkan väntar med spänning på analyser av både de ekonomiska och miljömässiga effekterna av SECA-direktivet.