Infrastrukturministern besökte Frihamnen

Anna Johansson, infrastrukturminister, och Göran Sydhage, vd MHF, vid alkobommarna i Frihamnen, Stockholm. Foto: Mari Haglund/MHF

I veckan gjorde infrastrukturminister Anna Johansson (S) ett besök vid alkobommarna i Frihamnen i Stockholm., där bland annat MHF berättade hur systemet med alkobommar fungerar. 

Gästerna fick själva se hur fordonen från Tallinn-färjan smidigt och snabbt passerade den automatiska nykterhetskontrollen så länge föraren är nykter. Den som stoppas tas om hand av Polisen, Tullen eller Kustbevakningen. Just denna dag var det två förare som stoppades med för hög promille.

– Försöken i Stockholm och Göteborg har varit väldigt lyckade. Vi hoppas kunna utvidga alkobommarna till fler hamnar och permanenta dem. Nu ska vi titta på hur det skulle kunna finansieras, sa Anna Johansson.

Kombinationen av informationsspridning, mätteknik och trafikledningscentral bildar tillsammans en helhet som gett goda resultat vid de båda försöksprojekten som genomförts. Förarna informeras i förväg om att kontrollerna sker och hur man gör för att avge utandningsprov. Mättekniken är snabb och exakt. Trafikledningscentralen i Tibro samordnar med polis, tull och kustbevakning samt guidar förarna genom kontrollen när det behövs.

– Det känns mycket lovande att infrastrukturministern vill satsa på fler alkobommar. Vi har visat hur väl det kan fungera i praktiken och nu hoppas vi att processen fram till ett konkret beslut om utvidgning av verksamheten ska flyta smidigt, säger Göran Sydhage, vd MHF.